ZAPRAVLJIVCI

DUTB pa je le porabil 
kar 12 milijonov evrov!

Objavljeno 18. december 2014 15.10 | Posodobljeno 18. december 2014 15.12 | Piše: Jadran Vatovec

KPK poudarja: Vsa naša mnenja in opozorila terjajo takojšne ukrepanje!

Na spletni strani KPK so včeraj objavili nedvoumno novico. Foto: S.N.

LJUBLJANA – Včeraj je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) z njenim predsednikom Borisom Štefanecem na čelu povsem nedvoumno potrdila, da je mislila še kako resno, ko je slovensko javnost v začetku novembra obvestila, da je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) za zunanje izvajalce (med katerimi pa so bili, jasno, tudi njeni najeti zunanji svetovalci) v obdobju od svoje ustanovitve do 31. avgusta letos porabila kar 12 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. KPK je, skratka, vnovič pojasnil, da je pač že prvič opozoril na višino nakazil DUTB vsem zunanjim izvajalcem in ne samo zunanjim svetovalcem, kot so resda nekoliko manj natančno poročali nekateri slovenski mediji in s tem DUTB celo ponudili pretvezo, da je lahko odločno zanikal upravičenost očitka, češ da je za zunanje svetovalce porabil 12 milijonov.

Nič ne opravičuje netransparentnosti

V ta znesek pa so bila všteta tudi plačila zunanjim svetovalcem, vendar tudi nekaterim drugim zunanjim izvajalcem, med drugim sodnikom, notarjem, prevajalcem pa tudi Novi KBM in NLB, ki jima je DUTB plač(ev)al za računovodske, poročevalske in IT-storitve vodenja tveganih postavk. Ni pa nobenega dvoma, da je KPK že v svojem vmesnem poročilu (zdaj pa še v končnem!) natančno navedel ključne ugotovitve glede korupcijskih tveganj v sistemu delovanja DUTB ter poudaril, da zadevajo zunanje izvajalce DUBT, kadrovanje in prejemke zaposlenih v DUTB, interne akte, pravilnike in postopke odločanja DUBT ter, ne nazadnje, korporativno upravljanje DUTB: »Dosedanje delovanje DUTB na področju najemanja zunanjih izvajalcev, kadrovanja ter nezagotavljanje sledljivosti in transparentnosti sprejemanja odločitev kažejo na slabo prakso in nedoseganje najvišjih standardov korporativnega upravljanja. Komisija zato dvomi o učinkovitosti izvajanja nadzora DUTB nad zakonitostjo, gospodarnostjo in učinkovitostjo procesov odobravanja kreditov in naložb v bankah, deležnih ukrepov po zakonu o ukrepih Republike Slovenije za krepitev stabilnosti bank.«

In še to: »Vsa s strani KPK izražena mnenja, opažanja ali opozarjanja so podana z namenom odprave vseh tveganj ali celo nepravilnosti in terjajo takojšnje ukrepanje. V trenutnem času in okolju urejanje problematike tako pomembnega področja, kot je sanacija bank in posledično upravljanje davkoplačevalskih sredstev, ne opravičuje takšne netransparentnosti notranjega delovanja subjekta, kot je DUTB. Z vidika KPK so skrb vzbujajoče predvsem ugotovitve, ki zadevajo tveganja za nastanek nasprotja interesov pri najemanju zunanjih izvajalcev in zaposlovanju.«

Mogoče pa bo vsaj zdaj premier dr. Miro Cerar mlajši prisluhnil finančnemu ministru dr. Dušanu Mramorju, ko mu bo naslednjič argumentiral, zakaj bi bilo dobro (celo za polovico) znižati plače zaposlenim na DUTB? Za navadne državljane je najbrž pomenljiv že podatek, da eden od izvršnih direktorjev zasluži vsak mesec 21.533 evrov bruto, drugi pa (brez potnih stroškov) »zgolj« 20.500 evrov bruto. Mar ni?

Cerar se še ne more odločiti?

Premier dr. Miro Cerar je že pred dvema tednoma dejal, da so na vladi že razpravljali o DUTB, da bo vlada pripravila ukrepe za omejitev prejemkov v DUTB in tudi tamkajšnje kadrovske spremembe, da pa za zdaj še čaka poročilo računskega sodišča, da bo potem laže presojala, kaj bi bilo smotrno storiti.

Deli s prijatelji