ZAČASNA ODREDBA

DUTB mora vrniti zasežene delnice družbe Sava Turizem

Objavljeno 04. junij 2015 18.33 | Posodobljeno 04. junij 2015 18.34 | Piše: STA, Ma. F.

V DUTB odločitve sodišče še niso prejeli, zato je ne morejo komentirati.

LJUBLJANA – Ljubljansko okrožno sodišče je danes z začasno odredbo Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) in njeni družbi DUP1 naložilo, da Savi vrneta vse zasežene delnice njene turistične družbe Sava Turizem, so za STA potrdili v Savi. DUTB je delnice zasegel v petek, ker se ne strinja s Savinim načrtom prestrukturiranja.

Kot so v petek pojasnili v DUTB, skupaj z drugimi upnicami ne bi mogli podpreti predlaganega Savinega načrta finančnega prestrukturiranja, saj je ta predvideval, da lastniki v družbi zadržijo 23-odstotni delež, čeprav bi morali upniki odpisati skoraj 50 milijonov evrov dolga.

DUTB je tako skupaj s svojo novoustanovljeno družbo DUP1 zasegla približno 99,05 odstotka delnic družbe Sava Turizem, ki predstavljajo pomembno premoženje Save. V slednji so takoj opozorili, da takšno ravnanje ni skladno z zakonodajo. In medtem ko so v DUTB pojasnjevali, da so do Save Turizma prišli z unovčitvijo svojih zapadlih terjatev, so v Savi opozorili, da sama terjatev DUTB sploh še ni dospela.

Skupni znesek vseh terjatev do Save je ocenjen na 242,8 milijona evrov, od tega je Sava DUTB dolžna 35,5 odstotka oz. 86,2 milijona evrov.

Že dan pred zasegom Save Turizem je DUTB umaknil soglasje za vodenje decembra lani uvedenega postopka preventivnega prestrukturiranja Save, v ponedeljek pa vložila tudi predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave.

Dva dni pozneje so predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave Save na ljubljansko okrožno sodišče vložile tudi Gorenjska banka, Zavarovalnica Triglav, Unicredit banka Slovenija, Pokojninska družba A, Skupna in Skupna pokojninska družba, hkrati pa predlagale imenovanje Matjaža Nanuta za prisilnega upravitelja.

Deli s prijatelji