DOHODNINA

Durs pošilja nove odločbe, vrniti morajo 69,9 milijona evrov

Objavljeno 31. maj 2013 09.28 | Posodobljeno 31. maj 2013 09.29 | Piše: STA, P. J.

Zavezanci, ki so izračune že prejeli, bodo danes dobili vrnjene preplačane zneske.

Jutri informativni izračuni postanejo odločbe.

LJUBLJANA – Davčna uprava RS (Durs) bo danes tistim zavezancem iz prvega svežnja informativnih izračunov dohodnine za lani, ki so med letom plačali previsoko akontacijo dohodnine, preplačani znesek vrnila na bančne račune. Skupni znesek vračil znaša 69,9 milijona evrov.

Plačati je treba do ponedeljka

Prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2012 je davčna uprava izdala v začetku aprila, in sicer 509.916 zavezancem. Od teh je vračilo dohodnine izračunala za nekaj manj kot polovico.

Da morajo dohodnino doplačati, je pisalo na izračunih za 43 odstotkov zavezancev iz prvega svežnja. Ti morajo zahtevani znesek poravnati najpozneje do ponedeljka, in sicer v skupnem znesku 49,7 milijona evrov. Izjema so zavezanci, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, saj ta zadrži izvršitev.

Preostalih nekaj manj kot sedem odstotkov izračunov je bilo brez vračila ali doplačila dohodnine.

Kdo mora odmero vložiti sam?

Zavezancev za dohodnino je v Sloveniji nekaj več kot milijon. Tisti, ki informativnega izračuna še niso prejeli, ga lahko pričakujejo že v naslednjih dneh, saj Durs ravno danes pošilja na pošto drugi sveženj izračunov.

Ne bodo pa informativnega izračuna dohodnine prejeli tisti, za katere na Dursu od izplačevalcev dohodkov niso prejeli podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in sicer v času od 15. junija do 31. julija.

 

Deli s prijatelji