POZOR, NOVOSTI

Durs čaka do 15., potem grozijo visoke globe

Objavljeno 08. januar 2014 12.34 | Posodobljeno 08. januar 2014 12.34 | Piše: A. L.

Dohodnina od dohodka iz oddajanja premoženja v najem se odmeri po stopnji 25 odstotkov od davčne osnove.

LJUBLJANA – Vsi zavezanci, fizične osebe, ki so lani drugim fizičnim osebam oddajali v najem premično ali nepremično premoženje oziroma so navedeno premoženje oddajali v najem zunaj Republike Slovenije, morajo napoved posredovati davčnemu organu do 15. januarja 2014. To storijo s predpisanim obrazcemimage osebno ali po pošti. Napoved je mogoče oddati tudi elektronsko prek sistema eDavki.


V primerjavi s preteklimi leti so tri bistvene novosti: 

  1. novi obrazec, ki je objavljen na spletni strani Dursa in je na voljo tudi na vseh davčnih uradih;image
  2. gre za dokončen davek, kar pomeni, da se dohodek ne všteva v letno dohodninsko osnovo; 
  3. normirani stroški po novem znašajo 10 odstotkov.

Zavezanec, rezident Republike Slovenije, je dolžan napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji in zunaj nje. Nerezident Republike Slovenije pa je dolžan napovedati le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji. 

Napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) prek upravnikov. Upravnik večstanovanjske stavbe je moral za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati dohodnino v breme prejemnika dohodka.

Četrtino od davčne osnove državi

Dohodnina od dohodka iz oddajanja premoženja v najem se odmeri po stopnji 25 odstotkov od davčne osnove. Davčno osnovo pa si izračunate tako, da doseženi dohodek iz oddajanja premoženja v najem zmanjšate za 10 odstotkov normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja, če jih v času oddajanja premoženja v najem plačuje najemodajalec sam. Normirani oziroma dejanski stroški ne zmanjšujejo davčne osnove od dohodka, doseženega z oddajanjem kmetijskega in gozdnega zemljišča v najem.

Globa do 15 tisočakov

Če zavezanec ne vloži davčne napovedi ali ne vloži davčne napovedi v določenem roku, je predvidena globa od 250 do 400 evrov. Z globo od 400 do 15.000 evrov pa se kaznuje za prekršek posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke.

Pobrali več akontacije dohodnine

Za leto 2012 so prejeli 27.693 napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem, kar je 4,9 odstotka več kot leto poprej. Skupni znesek davčne osnove teh zavezancev je znašal 38.737.396 evrov, akontacija dohodnine je znašala 9.671.009 evrov, kar je 8,5 odstotka več kot leto poprej.

Deli s prijatelji