NA KOŽO

Dunaj cenejši kot naš makadam

Objavljeno 01. december 2016 23.25 | Posodobljeno 01. december 2016 23.27 | Piše: Jaroslav Jankovič
Ključne besede: komentar

Sreča ni v najnižji, še manj v visoki ceni, ampak v ponujenem razmerju.

Enkrat sem že zapisal, da mi je nekoč neki starejši slaščičar iz Pirana zaupal naslednje: »Od legalnih poslov, pustimo trgovino z orožjem, belim blagom in diamanti, imata proizvodnja in prodaja sladoleda daleč najvišjo dodano vrednost.« Menda petkratno, a sumim, da kepica sladoleda, za katero v Ljubljani odštejemo najmanj 1,5 evra, ni vredna več kot 15 centov. Tudi za izdelavo pice ne potrošimo dosti več kot dva evra, z vsemi sirčki, prelivi in oljkami vred.

Neki petek v oktobru sem se sprehodil po Pogačarjevem trgu, kjer so na odprti kuhinji cmarili take in drugačne burgerje. Najcenejši je bil šest evrov, preostali pa sedem, osem, celo devet. Človek se resda težko upre sladkastemu okusu, prav fino je pogledati za dekleti, kako zagriznejo v dvojno pleskavico in za trenutek pozabijo na vsa priporočila svoje pilates voditeljice.

Pred meseci me je pot zanesla tudi na Dunaj, kjer sem na Stephansplatzu, v srčiki prestolnice nekdanjega cesarstva kupil kepico sladoleda za en evro. Hamburger ni bil nikjer dražji od pet evrov, WienerWurstel hot dog, dvakrat večji kot naš, nikjer dražji kot štiri evre. No, in oni dan sem bil v Kopru in za dve uri in 15 minut na neurejenem makadamskem parkirišču plačal tri evre. Na Dunaju v garažni hiši Gasometru, pet minut s podzemno do trga sv. Štefana, pa 3,40 € za 24 ur.

Cene stanovanj v Ljubljani se bodo kmalu približale cenam nepremičnin v Salzburgu, v bližnjem Celovcu so cene urejenih stanovanj za tretjino nižje kot v naši beli prestolnici. Človeka v resnici ne bi smelo motiti, da je nekaj drago, hudo narobe pa je, da stvar nima nobene osnove. Naša stanovanja so s celovškimi neprimerljiva; manjša in pogosto zanemarjena, s problemom parkiranja... V šolskih matematičnih učbenikih po izpovedi ene starejših učiteljic gomazi napak, učencem predlagajo, naj sploh ne gledajo rešitev. »Ker se učbenik izdeluje prekratek čas, ker ni časa niti denarja za resen pregled.« Sreča ni v najnižji, še manj v visoki ceni, ampak v ponujenem razmerju: v Sacher hotelu pri Operi je kava res 5,5 evra, a stopili smo prek ulice, kjer je bila cena za nas. Z boljšim pogledom na dunajsko Opero. 

Deli s prijatelji