PRODAJA MILIJONOV

DUBT prodaja del terjatev do Energoplana

Objavljeno 10. avgust 2015 15.54 | Posodobljeno 10. avgust 2015 13.13 | Piše: STA, E. C.
Ključne besede: država dubt

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je objavila javni razpis za zbiranje nezavezujočih ponudb za odkup dela terjatev do družbe Energoplan. Gre za 16,15 milijona evrov.

LJUBLJANA – Na prodaj so terjatve, ki so na 24. julij skupaj s pripadki in stranskimi pravicami znašale 16,15 milijona evrov, ta znesek pa se poveča za pripadke od 25. julija do dne plačila. Navedene terjatve se prodajajo kot nedeljiva celota, izhaja iz objave na spletni strani DUTB.

Energoplan je projekt Kondominij Tivoli oziroma zdaj Belle vie Tivoli, v katerem je predvidenih 195 stanovanj (sprva je bilo sicer predvidenih 230 stanovanj), začel leta 2008, a se je gradnja leta 2011, ker je družba zašla v finančne težave, ustavila. Tako je zdaj na območju nekdanjega Slovenijavina ob Frankopanski ulici gradbena jama.

Upravitelj priznal 243,1 milijona evrov terjatev

Prisilna poravnava Energoplana, ki je skupaj z Gradisom in skupino G solastnik družbe Grep, je stekla maja 2012, potrjena je bila januarja 2013 in končana junija lani. Upniki so v roku prijavili 266,3 milijona evrov terjatev, upravitelj Ladislav Hafner jih je priznal za 243,1 milijona evrov.

Največ priznanih navadnih terjatev je odpadlo na Abanko Vipo (29,5 milijona evrov), NLB Leasing (23 milijonov evrov), NLB (10,9 milijona evrov), državo (4,6 milijona evrov, od tega davčna uprava 3,6 milijona evrov), Deželno banko Slovenije (2,2 milijona evrov), Eurolux (1,6 milijona evrov), Sector beton (1,5 milijona evrov) ter Probanko in Hypo Alpe-Adria-Bank (po 1,4 milijona evrov).

image
Torbjörn Månsson, glavni izvršni direktor. (Foto: Igor Zaplatil/Delo)

NLB in Abanka sta svoje terjatve do Energoplana prenesla na DUTB – prvi v višini 54,1 milijona evrov, druga za 21,5 milijona evrov. Terjatve do Energoplana je na DUTB prenesla tudi Banka Celje, in sicer za 9,5 milijona evrov.

Družba v postopku nadaljuje prodajo poslovno nepotrebnega premoženja, s kupninami pa poplačuje upnike. Energoplan se sicer sooča tudi s težavami svojih dolžnikov, zato je z njimi primoran sklepati poravnave, izhaja iz objave na Ajpesu.

Energoplan večino prihodkov ustvari z oddajanjem nepremičnin v najem, v prvem četrtletju letos je nadaljeval pogovore s posameznimi bankami in DUTB glede možnosti za poplačilo iz zavarovanega oziroma zastavljenega premoženja v prihodnosti. Energoplanu je medtem uspelo poplačati skoraj ves dolg do finančne uprave.

Deli s prijatelji