POZIV

DSP: Ministrica Maja Makovec Brenčič naj odstopi

Objavljeno 01. junij 2016 17.43 | Posodobljeno 01. junij 2016 17.48 | Piše: STA, Ro. S.

Pisatelji se zavzemajo za predavanja izključno v slovenskem jeziku.

Maja Makovec Brenčič je redna profesorica na področju mednarodnega poslovanja.

LJUBLJANA – Društvo slovenskih pisateljev (DSP) poziva ministrico Majo Makovec Brenčič k odstopu. Kot so zapisali, je namreč nezaslišano, da predlog novele zakona o visokem šolstvu nalaga univerzitetnim učiteljem, da predavajo v tujem jeziku. Predlog sicer določa slovenski učni jezik, a pod določenimi pogoji dopušča izvedbo študijskih programov v tujem jeziku.

Izdaja lastnega naroda

Odpovedovanje slovenskemu jeziku na vseh ravneh njegove rabe, od vrtcev do visokošolskih ustanov, pomeni, rečeno v duhu današnjega ubožnega časa, »izdajo lastnega naroda«, so zapisali v DSP.

V sporočilu za medije so spomnili na nekatere velike slovenske kulturnike in znanstvenike, ki so ustvarjali v slovenskem jeziku. Slovenščine so »se oklepali kot jezika, v katerem je vredno razmišljati in v katerem je mogoče spremeniti misli v literaturo, celo v dejanja«. Brez jezika je narod brez identitete, brez domovine, opozarjajo v DSP.

Ministrico zato pozivajo k odstopu, predsednika vlade Mira Cerarja pa k razmisleku o objektivni in tudi subjektivni odgovornosti. »Ne pristajamo več na samoponiževanje, ki smo mu priča iz dneva v dan,« so zapisali v društvu.

»Lahko razprodamo vse, kar smo skozi desetletja, stoletja ustvarili, tudi vodo in lipicance, a slovenskega jezika ne damo,« še poudarjajo v DSP. Ob tem zahtevajo, da »se sramota, ki smo ji priča, nemudoma konča in da se novela zakona o visokem šolstvu vrže na odpad zgodovine«.

Deli s prijatelji