DRŽAVNI SVET

DS: Virant ima ponižujoč in malomaren odnos

Objavljeno 09. maj 2012 19.23 | Posodobljeno 09. maj 2012 19.24 | Piše: S. J., STA

Svetniki so proti ukinitvi državnega sveta in za razširitev njegovih pristojnosti.

Gregor Virant se pridružuje čestitkam Kranjcu.

LJUBLJANA – Državni svetniki so se na današnji seji soglasno izrekli proti predlagani ukinitvi državnega sveta (DS), ki jo z ustavnimi spremembami predlaga skupina koalicijskih poslancev. Prepričani so namreč, da bi z ukinitvijo tega organa znižali raven demokratičnega odločanja, zato so zavzemajo za razširitev njegovih pristojnosti.

DS pripomore k sprejemanju kakovostnejše zakonodaje

Svetniki so v svojem mnenju, ki so ga sprejeli na današnji seji, taki nameri odločno nasprotovali. Prepričani so, da DS zagotavlja uveljavljanje demokratičnih procesov na zakonodajnem področju. S svojim delovanjem oziroma izvajanjem nadzorne funkcije v odnosu do državnega zbora zato prispeva k sprejemu kakovostnejše zakonodaje.

Predlog za ukinitev DS po mnenju svetnikov ne temelji na argumentih, ki bi zasledovali višjo stopnjo demokracije, ampak jo celo zmanjšuje. Opozarjajo, da bi bilo treba v obstoju DS iskati prednosti ter jih izboljšati, ne pa ga ukinjati.

Ustavne spremembe, s katerimi bi ukinili državni svet, so predlagali poslanci koalicijskih SDS, DL, DeSUS in NSi, kot razloge za ukinitev DS pa navedli njegovo nepotrebnost ter potrebo po poenostavitvi, preglednosti in racionalizaciji.

Tako se svetniki zavzemajo za razširitev pristojnosti DS, denimo z uvedbo t. i. četrtega branja zakonov, v katerem bi državni svetniki lahko vložili veto le na posamezne, sporne člene zakonov.

Svetniki prav tako zavračajo argumente o prihrankih, ki bi jih v državni proračun ukinitev DS. Kot poudarjajo, bi z ukinitvijo tega organa v proračunu privarčevali le okrog 300.000 evrov, dejanski prihranek pa bi predstavljal zgolj odstotek proračuna državnega zbora.

DS pomemben za obstoj demokracije v Sloveniji

Člani DS so tako mnenje sprejeli soglasno, v razpravi pa so nasprotovali argumentom predlagateljev ustavne spremembe. Tone Peršak je opozoril, da je DS pomemben za obstoj, razvoj in ohranjanje demokracije v Slovenije, stališča predlagateljev ukinitve pa je označil kot predmoderna. Vprašal se je tudi, od kdaj se prispevek demokraciji meri z denarjem. »Ciniki bi rekli, da se neprimerno bolj izplača ukiniti državni zbor,« je dejal.

Mnogi državni svetniki so opozarjali na premajhna pooblastila, ki jih ima državni svet. Po besedah Zoltana Jana je v zakonodaji mnogo določil, ki onemogočajo delo DS. Andrej Rus je ocenil, da se državni svetniki počutijo nemočne, med mogočimi nadgradnjami ureditve pa je omenil profesionalizacijo in možnost, da bi vsak svetnik lahko sprožil ustavni spor.

Tudi Rastislav Reven je prepričan, da ima državni svet praktično zvezane roke, zato mora dobiti širša pooblastila, med njimi možnost vložitve veta na posamezne člene. Enako meni Boris Šuštaršič, ki opozarja, da zaradi poslovnika državnega zbora nobena iniciativa državnih svetnikov ne more uspeti.

Viranta ni bilo, svetniki razočarani

Današnje seje bi se moral udeležiti tudi predsednik državnega zbora Gregor Virant kot prvopodpisani pod predlog ustavne spremembe, a ga kljub napovedi ni bilo. Zato so bili svetniki, ki so vmes celo prekinili sejo, da bi počakali na Virantov prihod, ogorčeni. Očitali so mu ponižujoč in malomaren odnos do državnega sveta in ustavne ureditve.

PS podpira državni svet

V Pozitivni Sloveniji so na današnji novinarski konferenci povedali, da nasprotujejo ukinitvi državnega sveta, zato poskušajo narediti vse, da ne bi prišlo do hitre ukinitve državnega sveta. Predlagajo, da se zmanjša število članov državnega sveta, denimo na 33, na nekaterih področjih naj se mu pooblastila zmanjšajo, ponekod pa povečajo. Ob tem še predlagajo, da se okrepi moč državnega sveta na področju veta, ukinejo nekatere pristojnosti, ki se niso uporabljale, denimo možnost parlamentarne preiskave in zahtevo za referendum, ter ukine imuniteto državnim svetnikom.

Deli s prijatelji