PLAČE V JAVNEM SEKTORJU

DS v torek o vetu na zakon o izvrševanju proračuna

Objavljeno 10. december 2012 16.55 | Posodobljeno 10. december 2012 16.55 | Piše: A. L., STA

Zakon ni samo izjemno povečal pooblastil vladi, ampak je prevzel vlogo zakona, ki spreminja obstoječe sistemske predpise, so prepričani sindikati.

LJUBLJANA – Državni svet (DS) bo v torek, dan pred iztekom mandata, odločal o vložitvi veta na zakon o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014. Predlog za odložilni veto je danes vložila skupina svetnikov s prvopodpisanim Branimirjem Štrukljem.

Sindikati javnega sektorja nasprotujejo zakonu, ki ureja način, kako se bo zagotovilo predvideno zmanjšanje mase plač za zaposlene v javnem sektorju. DZ je zakon sprejel v četrtek, skupaj s proračunoma za prihodnji dve leti. Gre sicer za zakon, brez katerega proračuna ni mogoče izvrševati.

Nezakonito poseganje

Kot je v predlogu za veto zapisalo osem državnih svetnikov, zakon o izvrševanju proračunov nesistemsko, nezakonito in neskladno z ustavo ter brez dogovora s socialnimi partnerji posega v sistemske predpise in povsem na novo ureja plačno politiko. Po njihovi oceni ni mogoče dopustiti prakse, da tehnični zakon, kakršen je zakon o izvrševanju proračuna, posega v sistemske predpise in jih spreminja.

Opozarjajo še, da zakon ni samo izjemno povečal pooblastil vladi, ampak je prevzel vlogo zakona, ki spreminja obstoječe sistemske predpise. »Vlada se je tako v celoti izognila obveznemu socialnemu dialogu, ki ga predpisuje sistemski predpis o politiki plač v javnem sektorju.«

Pogajanj vlada ni začela

Dodajajo, da so bili konkretni ukrepi za zmanjšanje mase plač v socialnem dialogu z zakonom za uravnoteženje javnih financ dogovorjeni za proračunski leti 2012 in 2013, ne pa tudi za proračunsko leto 2014. Drugih sistemskih sprememb predpisov pa ob proračunih za prihodnji dve leti vlada ni predlagala niti ni začela pogajanj glede spremembe politike plač v javnem sektorju v letih 2013 in 2014. Predloga proračunov bi morala zato odločiti ustrezno višino javnofinančnih sredstev za delo proračunskih uporabnikov, upoštevaje zakon za uravnoteženje javnih financ, so še zapisali v predlogu za sprejem veta.

Splošna stavka 23. januarja

Po sprejemu proračunskih dokumentov se je sicer koordinacija sindikatov javnega sektorja v četrtek preimenovala v koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja. Reprezentativni sindikati so tako v pripravah na splošno stavko, ki bo 23. januarja 2013.

Koordinacija bo v sredo tudi dokončno opredelila stavkovne zahteve in način izvajanja stavke. Napovedali so tudi, da bodo v DZ vložili pobudo za začetek postopkov za referendum na zakon o izvrševanju proračuna, še prej pa bodo poskusili z odložilnim vetom v DS, za katerega so danes vložili predlog.

Seja DS bo, kot so potrdili v DS, v torek, torej dan pred potekom mandata zdajšnjega sklica DS. Ustanovna seja novega mandata bo namreč v sredo.

Deli s prijatelji