BORKA

Držimo pesti 
za Anito Stopar

Objavljeno 15. oktober 2014 21.55 | Posodobljeno 15. oktober 2014 21.57 | Piše: Darko Naraglav

Deklica, za zdravljenje katere ste letos denar prispevali tudi bralke in bralci Nedeljskih novic, je že v ZDA, kjer je za njo prva operacija, ki naj bi ji omogočila življenje brez invalidskega vozička.

Anita v ameriški bolnišnici. Foto: Matej Stopar

Anita Stopar iz Podvrha pri Braslovčah, deklica, za katero ste tudi bralke in bralci Nedeljskih novic pomagali zbirati denar za operacijo v Ameriki, je od začetka oktobra v Saint Louisu. Za njo je že prva operacija, ki je lepo uspela. Drugi ortopedski poseg jo čaka 14. oktobra, kot kaže, pa operacija tetiv ne bo potrebna, je po elektronski pošti sporočil njen oče Matej Stopar.

Denar za Anitino operacijo so zbirali s pomočjo Škofijske Karitas Celje in na številne druge načine (prek SMS-sporočil, dobrodelnih koncertov, donatorjev …). Več kot polovico stroškov za operativni poseg, ki stane prek 60.000 evrov, bo kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Bo šlo brez pripomočkov?

Aniti Stopar in njenim staršem se z operacijo v Ameriki uresničujejo želje po življenju brez invalidskega vozička. Prvi koraki do cilja so narejeni, deklico pa čakajo še dnevi in meseci okrevanja s številnimi terapijami. Naj spomnimo, da ima Anita, ki se je pred enajstimi leti rodila kot nedonošenček, cerebralno paralizo (spastično diplegijo), pri kateri je paraliziran spodnji del telesa. Bolezen je z leti napredovala, saj sta se z rastjo skrajšali tudi ahilovi tetivi, njena prizadetost pa je bila pred operacijo ocenjena s četrto stopnjo od petih.

Po posegu bo lahko iztegnila obe nogi, česar zdaj kljub rednim terapijam ni zmogla. Na celih stopalih bo lažje lovila ravnotežje, hkrati pa naj bi z razgibavanjem pridobila moč, ravnotežje in motoriko. V najboljšem primeru bo lahko hodila brez pripomočkov, pravi oče Matej, ki je v vseh teh letih boja za hčerkino zdravje skupaj z ženo Ireno postal že pravi poznavalec te bolezni. Vsi, ki smo ji pomagali priti v Ameriko, ji seveda želimo, da bi uspešno prestala še druge operacije in se po okrevanju srečno vrnila.

Povsem novi občutki

»Rad bi vam sporočil, da je Anitina operacija zelo lepo uspela in že prve dneve se je pokazala vidna razlika. Trenutno ima še bolečine in tudi počutje ni takšno, kot bi si želeli. Vseeno pa se ne pritožuje in vseskozi trdi, da je dobro, čeprav njena obrazna mimika pravi drugače. Danes je naredila krog po telovadnici in to so zanjo povsem novi občutki. Pričakovanja so se uresničila, saj lahko na tla stopi s celima stopaloma in tudi drža telesa je zdaj popolnoma drugačna. Druga operacija ji bo omogočila izravnavo noge v kolenu, trenutno kaže, da ne bo treba operirati ahilovih tetiv. Vse bo jasno na dan operacije. Zdaj obiskujemo terapije in pridobivamo moč. Po prvih samostojnih korakih, ki niso več tako daleč, se vam spet oglasim,« je v pismu zapisal oče Matej.

Deli s prijatelji