ODLOČENO

Državni zbor z današnjim dnem razpuščen

Objavljeno 02. junij 2014 09.26 | Posodobljeno 02. junij 2014 09.26 | Piše: STA, A. L.

Mandat aktualnih poslank in poslancev bo trajal vse do ustanovne seje novega državnega zbora.

Prijava za predsednika vlade je prišla ob 14.24.

LJUBLJANA – Državni zbor je po odločitvi predsednika republike Boruta Pahorja, ki je v nedeljo podpisal odlok o razpisu predčasnih parlamentarnih volitev za 13. julij, z današnjim dnem razpuščen. Predsednik državnega zbora Janko Veber bo danes nadaljeval pogovore z vodji poslanskih skupin o delu državnega zbora po razpustu, medtem pa se večina strank že pripravlja na volitve.

Poslanci ostajajo

Državni zbor je v nedeljo popoldne Pahorja obvestil, da predloga za novega mandatarja ni. Pahor je takoj zatem podpisal odlok o razpustu in datumu predčasnih volitev. Odlok je že objavljen v uradnem listu. Objavljeno je tudi navodilo Državne volilne komisije za dajanje podpore listam kandidatov za volitve v državni zbor. Mandat aktualnih poslank in poslancev bo trajal vse do ustanovne seje novega. Kot je že pojasnil Janko Veber, iz ene od odločb ustavnega sodišča sledi, da državni zbor tudi po razpustu ohranja polna pooblastila. Vprašanje pa je, ali bodo odločali na rednih ali izrednih sejah.

Datum volitev lahko spremeni še ustavna presoja odloka, ki jo je napovedala stranka Solidarnost. Čeprav naj bi neuradno zlasti nove stranke upale na uspeh ustavne presoje, saj imajo do julija malo časa za utrditev v političnem prostoru, pa se vse stranke na volitve že aktivno pripravljajo.

Kdo bo s kom?

Tako so v polnem teku tudi pogovori o povezovanju. Na politični levici bodo potekali ves teden, čeprav za zdaj še ni povsem jasno, kdo se bo s kom povezal. K pogovorom je že povabilo Zavezništvo Alenke Bratušek, s katerim se bo verjetno povezal Zares, medtem ko naj bi bil predsednik društva Verjamem Igor Šoltes po nekaterih podatkih bolj naklonjen sodelovanju s SD.

Mandat za pogovore s SD bo v sredo v svoji stranki iskal prvak Desus Karl Erjavec. Blizu SD naj bi bila tudi stranka Solidarnost, medtem ko naj bi se Miro Cerar po nekaterih informacijah nagibal k samostojnemu nastopu na volitvah.

Deli s prijatelji