DVE PLAČI

Državni zbor poslancu Širclju ščiti hrbet

Objavljeno 13. september 2013 09.11 | Posodobljeno 13. september 2013 09.11 | Piše: A. K.

Menijo, da zakonodaja poslancu ne preprečuje obeh položajev in s tem tudi dveh plač, ki mu pripadata.

Med učenci sta tudi Eva Irgl in Andrej Šircelj.

LJUBLJANA – Vse kaže na to, da bo ministrstvo za finance pod vodstvom Uroša Čuferja neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in poslanca SDS Andreja Širclja kmalu pozvalo, naj se odloči za enega od položajev.

Njegov položaj poslanca je namreč nezdružljiv s položajem neizvršnega direktorja slabe banke, s čimer se strinjata tako vladna služba za zakonodajo kot tudi komisija za preprečevanje korupcije, poroča Dnevnik.

V DZ menijo drugače

Služba državnega zbora pa trdi nasprotno. Menijo, da poslancu Širclju zakonodaja ne preprečuje obeh položajev in s tem tudi dveh plač, ki ju prejema. A v skladu z zakonom bi se moral Šircelj že junija odločiti, kateri položaj bo ohranil, saj naj bi mu v nasprotnem primeru mandat poslanca prenehal. V DZ pravijo, da sploh nimajo telesa, ki bi presojalo o nezdružljivosti funkcije poslanca. 

Vsak zakon po svoje

Šircelj je julija povedal, da zanj sicer velja zakon o poslancih, vendar pa v zakonu, ki ureja delovanje družbe, ni določeno, da bi se ti dve funkciji izključevali. Zakon o poslancih tem sicer prepoveduje članstvo v nadzornih odborih gospodarskih družb, vendar pa Šircelj pravi, da njegovi funkciji nista izključujoči.

Deli s prijatelji