NAD IGRALA

Državni uradniki otrokom vzeli igrišče

Objavljeno 28. september 2017 10.45 | Posodobljeno 28. september 2017 10.45 | Piše: Mojca Marot

Zavod za varstvo kulturne dediščine nad igrala pred celjsko knjižnico. Odstranili so jih, ker so motila podobo nabrežja in so stala na umetni travi.

Igrala so še nedavno stala na terasi knjižnice pri Mišku Knjižku. Foto: Mojca Marot

CELJE – »Z družino živimo 25 kilometrov iz Celja. Ko smo rekli, danes gremo v Celje, sta otroka natanko vedela, da to pomeni, da bomo obiskali knjižnico, kjer bomo vrnili knjige in si izposodili nove, potem pa šli še na tortico in na igrala. Tako smo v naši družini spodbujali bralno kulturo, se zabavali, otroka pa sta se na igralih družila z vrstniki. Tako je vsaj bilo, dokler jih niso odstranili,« je na družabno omrežje zapisala ena od mamic, ki jo je dejstvo, da igral pred kavarno in otroško knjižnico Miško Knjižko pri Osrednji knjižnici Celje ni več, zelo užalostilo. »Škoda,« je še zapisala.

Igrala k vrtcu

A še zdaleč ni edina, saj so se nad tem, da igral ni več, zgražali tudi mnogi drugi. »Mislim, da je to ena večjih neumnosti, ki smo jim priča. Družine z majhnimi otroki so prihajale v knjižnico tudi zaradi tega,« je zapisala druga mamica. Spet tretji so prepričani, da bo knjižnica na ta račun izgubila kakšnega bralca. A kot so sporočili iz Osrednje knjižnice Celje, so igrala odstranili zato, ker je Mestna občina Celje kot investitor začela sanacijo atrija nad otroškim oddelkom pri kavarni Miško Knjižko. »Glede na to, da Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter projektanti nasprotujejo namestitvi igral in umetne trave, smo jih trajno odstranili in bodo nameščena pred enim od celjskih vrtcev. Za vse dodatne informacije, glede gradbenih del ter končne ureditve te površine je za komuniciranje z javnostjo pristojna Mestna občina Celje,« so sporočili iz knjižnice, ki jo vodi direktorica Polona Rifelj. In dodali še, da bodo sicer, kljub gradbenim delom, normalno obratovali. Neuradno naj bi naravno travo z umetno nedavno nadomestili zaradi težav z zamakanjem, s čimer se ukvarjajo že vse od odprtja knjižnice pred osmimi leti. Otroški oddelek je ob vsakem močnejšem deževju zamakalo, kriva pa naj bi bila streha, ki je dejansko zelenica, na katero so zato položili umetno travo ter namestili igrala. To pa se ne sklada z varovanjem naravne kulturne dediščine.

Ko smo rekli, danes gremo v Celje, sta moja otroka natanko vedela, da to pomeni, da bomo obiskali knjižnico, potem pa šli še na tortico in na igrala.

Pod določenimi pogoji

A na zavodu za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) se branijo, da oni niso nasprotovali postavitvi otroških igral pred Osrednjo knjižnico Celje, a le pod določenimi pogoji. »Igrala bi morala biti v omejenih gabaritih in primernih, naravnih materialih in barvah. Predlagali smo tudi, da se namesto enega večjega postavi več manjših igral, s čimer bi zmanjšali negativen vizualni vpliv na varovano nabrežje,« odgovarja direktorica celjske enote ZVKD Danijela Brišnik. In dodaja, da je bilo ob gradnji knjižnice deloma pozidano Savinjsko nabrežje, zato so projektanti načrtovali zeleno streho otroškega oddelka nove knjižnice, s čimer so se kompromisno strinjali. »V minimalnem obsegu je bil tako ohranjen zeleni pas pred objekti. Zelena površina Savinjskega nabrežja vzdolž reke Savinje ima namreč kontinuiteto še iz srednjega veka, ko so bili ob mestnem obzidju in pred grofijo urejeni vrtovi. Ta poteza, ki je urejena kot javni park z antičnim lapidarijem na prostem, je eden od pomembnejših členov zelenega sistema mesta in ustvarja njegovo značilno vizualno podobo z rečne strani,« še poudarja Brišnikova. Umetni materiali pa so v nasprotju z veljavnim varstvenim režimom.

Poskusili se bodo dogovoriti

»Mi smo leta 2014, ko je bila umetna trava že položena, izjemoma dopustili, da ta še ostane dve leti, do sanacije strehe knjižnice oziroma otroškega oddelka. Ko je čas potekel, smo zahtevali, da se zelenica povrne v prvotno stanje, čemur je sledila tudi odločba ministrstva za kulturo,« še povedo na ZVKD, kjer so od začetka opozarjali, da je treba za umestitev igral in umetne trave pridobiti soglasje projektanta osrednje knjižnice, kar določa tudi zakon o avtorski in sorodnih pravicah ter kodeks poklicne etike arhitektov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev. In kaj zdaj? Na Mestni občini Celje odgovarjajo, da jih bo celovita sanacija terase osrednje knjižnice, ki bo predvidoma trajala dva meseca, stala 48.000 evrov. Izvajalec del bo teraso, ki je doslej zamakala, na novo hidroizoliral, namestil toplotno izolacijo, opravil kleparska dela in na robovih kamnitih plošč naredil trajno elastične rege. Hkrati bo uredil odvodnjavanje meteornih voda v prehodu med Splavarskim mostom in Muzejskim trgom. »Igrala, ki so bila na tej terasi, bomo premestili na igrišče vrtca Anice Černejeve, v enoto Luna,« pravi Mojca Grušovnik, ki na celjski občini skrbi za odnose z javnostmi. In še, da si bodo prizadevali uskladiti zahteve projektantov in zavoda za varstvo kulturne dediščine ter pridobiti soglasja za ponovno vzpostavitev igrišča. Mnogi verjamejo, da bodo igral tudi v vrtcu veseli, a za mlade družine in obiskovalce Miška Knjižka so bila zanimiva prav ta, so prepričani številni starši.

Deli s prijatelji