AUDI ALI BMW?

Državni svet: Za novo vozilo gre iz proračuna 4535 evrov

Objavljeno 20. marec 2012 18.40 | Posodobljeno 20. marec 2012 23.06 | Piše: T. L.

Virant namesto audija ali BMW državnemu svetu ponuja renaulta laguno.

Blaž Kavčič, predsednik državnega sveta.

LJUBLJANA – Odmevna zgodba o nakupu vozila za potrebe državnega sveta (DS) v približni vrednosti 40.000 evrov se nadaljuje tudi danes. Predsednik DZ Gregor Virant je tako predsedniku DS Blažu Kavčiču ponudil enega od avtomobilov, ki je na voljo poslancem DZ, češ če so za državni zbor dovolj dobri renaulti lagune, so ti dobri tudi za državni svet. Virant – njegova lista se med drugim zavzema za ukinitev DS – še ocenjuje, da gre za nepotrebno razmetavanje denarja. Za STA je še povedal, da bo to možnost uradno DS ponudil danes. V DS smo sicer izvedeli, da glede tega niso prejeli (še) nobene konkretne ponudbe, zato se do te možnosti še niso opredelili. Je pa po dveh dnevih molka Blaž Kavčič odgovoril, da sam ne kupuje avtomobila, zasebno se vozi z ženinim hyundaiem, službeno pa ga voznik vozi z golfom, navaja POP TV.  

Sindikat državnih organov: razpis DS je nesprejemljiv 

Medtem pa sindikat državnih organov zahteva razveljavitev javnega naročila za nakup novega vozila za DS, poroča STA. Na današnji seji republiškega odbora sindikata, na kateri so zavzeli stališča do predvidenih ukrepov vlade za varčevanje v javni upravi, so namreč med drugim opozorili, »da je nesprejemljivo, da v tem času in okoliščinah, ko se iščejo razne možnosti za varčevanje, DS objavi razpis in izvede javno naročilo za nakup novega vozila«, po katerem naj bi razpisni pogoji ustrezali natančno določeni vrsti luksuznega vozila.

Denar za nakup avta iz naslova zavarovalnice

So pa dodatna pojasnila v zvezi z nakupom vozila posredovali tudi iz DS, saj ocenjujejo, da so bile v medijih objavljene informacije precej pomanjkljive. Poudarjajo, da se avto »kupuje za potrebe državnega sveta in ne za predsednika državnega sveta«. DS je imel namreč le en službeni avtomobil, ki pa je bil odtujen 23. novembra lani. »V postopek javnega naročila smo šli takoj, ko smo z Zavarovalnico Triglav dosegli poravnavo. V okviru poravnave nam je zavarovalnica v petek, 16. marca 2012, nakazala namenska sredstva (sredstva odškodnine) v višini 31.465 EUR. Ta denar je lahko porabljen samo za nakup novega vozila in za nič drugega. Iz proračuna državnega sveta bo porabljeno maksimalno 4535 EUR, ki nam jih je odobrilo tudi ministrstvo za finance. Ocenjena vrednost novega službenega vozila bo tako 30.000 EUR + DDV,« so nam sporočili iz DS.  

Znižali so kriterije: za novo vozilo namenili 30 odstotkov manj denarja

Novembra lani ukradeni avto znamke BMW je bil skupaj z DDV vreden 47.880 evrov, pojasnjujejo v DS. »Vsi razpisani pogoji v sedanjem razpisu so postavljeni nižje, kot je bilo to v prejšnjem razpisu, za približno 30 %, v skladu s sredstvi, ki so na razpolago. Tako je zahtevana osna razdalja za 38 mm krajša, kot je bila pri prejšnjem avtomobilu, zahtevana prostornina motorja je od 2000 ccm naprej (prej smo imeli skoraj 3000 ccm) in tudi moč motorja se znižuje s prejšnjih 160 kW na 150 kW.«

Kakšne ponudbe bodo v DS prejeli, bo znano v petek, ko bodo ponudbe odprli.

 

 

Deli s prijatelji