NELEGALNI POSLI

Državni sekretar Bratuškove Mišič dvakratni črnograditelj

Objavljeno 05. julij 2014 11.50 | Posodobljeno 05. julij 2014 12.22 | Piše: K. K.

Inšpektorat je imel prijavo Mišičevih črnogradenj v predalu kar 15 let.

Po izvolitvi na mesto predsednice vlade je Alenka Bratušek parlamentarnega kolega Gašparja Gašparja Mišiča povabila za državnega sekretarja v svoj kabinet.

LJUBLJANA, PIRAN – Nekdanji strankarski kolega in državni sekretar v kabinetu premierke Alenke Bratušek Gašpar Gašpar Mišič je črnograditelj, poroča Delo. Po njihovih podatkih je gradbeni inšpektorat v primeru gradbenih posegov na Tomšičevi in Resslovi ulici sredi zaščitenega Pirana ugotovil nelegalno gradnjo in nelegalno rekonstrukcijo objekta.

Prvi je bil Maher

Mišič, ki je Bratuškovo zapustil zaradi naskoka na mesto predsednika uprave Luke Koper, je sicer že drugi črnograditelj v vladi Alenke Bratušek. Zaradi črnograditeljske afere, ki jo je razkril brezplačnik Žurnal24, je nekaj dni po imenovanju Bratuškovi odstopno izjavo podal minister za infrastrukturo Igor Maher. Tudi on se je v črnograditeljsko afero zapletel na Primorskem.

Mišiča oziroma njegovo podjetje Gasspar Invest po poročanju Dela bremeni najmanj sedem prijav piranskega zavoda za varstvo kulturne dediščine zaradi domnevno nedovoljene gradnje. Koprski inšpektorat se na očitke, da je Mišič namesto prenovitvenih del izvajal rekonstrukcijske posege, ni odzval kar petnajst let. Prvo prijavo proti Mišiču so po poročanju dnevnika dobili leta 1998, zadnjo pa 2009, a ta se je nanašala na primer gradnje, ki je bil prijavljen že leta 1998.

Selitev v Novo Gorico

Ugotavljanje stanja naj bi lani prevzela novogoriška inšpekcijska pisarna, ki je v dveh primerih že ugotovila nelegalno gradnjo oziroma nelegalno rekonstrukcijo objekta. Eno od teh odločb je zaradi uspešne pritožbe odpravilo ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ki je zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Ta postopek zato še ni končan.


Popravek Igorja Maherja

»Na podlagi 26. člena Zakona o medijih zahtevam popravek članka: Nelegalni posli – Državni sekretar Bratuškove Mišič dvakratni črnograditelj, kjer v podnaslovu Prvi je bil Maher, novinar s kraticami K. K. piše neresnične navedbe, da sem odstopil zaradi 'črnograditeljske afere', ki jo je razkril brezplačnik Žurnal24. Ker so navedbe žaljive in neresnične, zahtevam objavo popravka in odstranitev teh neresničnih navedb z zgornje spletne strani. Afera je prej na strani gradbene inšpekcije in nekaterih novinarjev, ki so me neutemeljeno vnaprej obsodili in sodili, in ne črnograditelsjka afera.

Že sami ste v članku z dne 9. 5. 2014 pisali, da je gradbena inšpekcija po letu dni ugotovila, da so bile moje navedbe marca lani, da nisem storil nič nezakonitega, točne. Gradbena inšpekcija je po uspešni pritožbi v postopku z odločbo št. 06122-745/2013/29 marca letos ugotovila, da je klet, zaradi katere sem bil od novinarjev vnaprej obsojen kot črnograditelj, legalna. Novinar K. K. se ni niti toliko potrudil in po lastnem časopisu in arhivu pobrskal glede trenutnega stanja, temveč prostodušno navaja laži in blati moje ime.« 

Igor Maher

 

Deli s prijatelji