USPEH?

Državni proračun junija le s tremi milijoni evrov primanjkljaja

Objavljeno 21. julij 2012 11.52 | Posodobljeno 21. julij 2012 11.52 | Piše: A. L., STA

Učinek varčevalnih ukrepov iz zakona o uravnoteženju javnih financ še ni viden, saj je zakon začel veljati julija.

Bogastvo jim je padlo z neba.

LJUBLJANA – Državni proračun je junija zabeležil le 3,2 milijona evrov primanjkljaja. Praktično izravnani junijski saldo proračuna je predvsem posledica večjih prilivov od dohodnine in sredstev od skupne kmetijske politike EU. Učinek varčevalnih ukrepov iz zakona o uravnoteženju javnih financ še ni viden, saj je zakon začel veljati julija.

Prihodki večji za 132 milijonov evrov

Gre za najboljši mesečni saldo državnega proračuna od novembra 2010, ko je proračun zabeležil presežek v višini 49,6 milijona evrov, je razvidno iz podatkov ministrstva za finance. Skupni prihodki proračuna so junija znašali 671,8 milijona evrov in bili s tem za dobrih 132 milijonov evrov večji kot maja, a za 31 milijonov manjši kot aprila in po trenutnih podatkih za skoraj 67 milijonov evrov manjši kot marca. V primerjavi z junijem lani so bili manjši za dobrih 15 milijonov evrov.

Nadpovprečno veliki so bili junija prilivi davkov na dohodek in dobiček, in sicer 188,5 milijona. To je dobre 103 milijone več kot maja in skoraj 28 milijonov evrov več kot aprila ter dobrih pet milijonov evrov več kot junija lani. Junij je sicer običajno mesec večjih prilivov od dohodnine. Ti so bili s 135,7 milijona evrov skoraj enkrat večji, kot je letošnje povprečje.

Slabši prilivi od DDV in trošarin

Davkov na blago in storitve, pri čemer gre predvsem za DDV in trošarine, se je junija nateklo za 328,8 milijona evrov, kar je bistveno manj kot maja (366,3 milijona) in aprila (456,6 milijona evrov). Po februarju (malo manj kot 278 milijonov evrov) je to po trenutnih podatkih najmanjši letošnji priliv. Junija lani se je v proračun od tega nateklo 406,3 milijona evrov.

Iz proračuna EU je slovenski proračun junija prejel 109,8 milijona evrov, kar je daleč največ v zadnjih treh mesecih. Več je letos od tod v proračun prišlo le marca (134,9 milijona evrov). Razlog za višjo številko je predvsem v večjih prilivih od izvajanja skupne kmetijske in ribiške politike EU.

Odhodki manjši za dobrih 43 milijonov evrov

Odhodki proračuna so junija znašali 675 milijonov evrov in bili tako za 43,3 milijona evrov manjši kot junija lani, to pa predvsem zaradi nižjih tekočih transferjev in investicijskih odhodkov. Letos so bili po trenutnih podatkih manjši le maja (650,6 milijona evrov), največji pa so bili januarja (878,3 milijona evrov).

Tekoči odhodki za delovanje države, med katere spadajo tudi plače, so znašali 173,6 milijona evrov. Manjši so bili po trenutnih podatkih letos le maja (157,2 milijona evrov), največji pa marca (skoraj 320 milijonov evrov). Ob tem velja reči, da učinki varčevalnih ukrepov iz zakona o uravnoteženju javnih financ še niso vidni, saj je zakon v veljavi šele od julija.

Deli s prijatelji