NADALJEVANKA

Državne milijarde jedro spora v koaliciji

Objavljeno 29. junij 2015 10.06 | Posodobljeno 29. junij 2015 10.06 | Piše: T. L., STA

Del strategije za upravljanje 11 milijard evrov državnih naložb naj bi po prvotnih napovedih spremljali tudi strategiji bančnega sektorja in zavarovalništva. A teh dveh dokumentov poslanci niso dobili v obravnavo.

V primerjavi z letom 2012 so se najbolj zmanjšali prihodki od trošarin od energentov in elektrike. Foto: Reuters

LJUBLJANA – Odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko bo danes nadaljeval sejo iz prejšnjega tedna, na kateri mu je ostala le še obravnava predloga odloka o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države. Sejo je prekinil zaradi zelo pozne ure, v tem času pa je moralo finančno ministrstvo pripraviti tudi dodatno gradivo.

Vendar pa po poročanju časnika Delo dokument, ki so ga dobili v roke, ne vključuje tudi posebnih strategij bančnega sektorja in zavarovalnic, kot je bilo najprej predvideno. To bosta menda le še podporna dokumenta.

V koaliciji nesoglasja

Del strategije za upravljanje 11 milijard evrov državnih naložb naj bi po prvotnih napovedih spremljali tudi strategiji bančnega sektorja in zavarovalništva. A teh dveh dokumentov poslanci niso dobili v obravnavo, sta pa bančni in zavarovalniški sektor v ožji obliki vključena v strategijo upravljanja. Na ministrstvu za finance pojasnil o tem pri časniku niso dobili, neuradno pa je mogoče izvedeti, da ta dva dokumenta nista šla v parlamentarni postopek, ker v koaliciji o njiju ni bilo soglasja. Dokumenta naj bi bila po novem le še podpora k strategiji, vlada naj bi ju obravnavala predvidoma v četrtek. 

Mesec: Gre za strategijo privatizacije

Strategija upravljanja kapitalskih naložb države navaja seznam premoženja v lasti državnih lastnikov ter določa cilje, kako to premoženje upravljati, tudi prek razvrstitve na strateške, pomembne in portfeljske. »Strategijo potrebujemo, da izboljšamo prakso in jasno postavimo cilje za upravljanje kapitalskih deležev in podjetij v lasti države,« je v torek na seji odbora za finance poudaril državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja.

Vendar so v opoziciji dokumentu očitali vrsto pomanjkljivosti in zahtevali, naj se ga umakne z dnevnega reda. Luka Mesec (ZL) je, denimo, opozoril, da ne vsebuje z zakonom o Slovenskem državnem holdingu določene vsebine in da pravzaprav ne gre za strategijo upravljanja premoženja, temveč za strategijo privatizacije.

Marko Pogačnik (SDS) pa je zahteval bolj sveže podatke, kajti zdaj so v strategiji navedene knjigovodske vrednosti premoženja na dan 31. december 2013. Odbor je zato finančnemu ministrstvu naložil pripravo podpornega gradiva k odloku, in sicer ažurirane podatke po posameznih kapitalskih deležih na dan 31. december 2014.

K predlogu odloka je vloženih lepo število dopolnil, čeprav nekateri trdijo, da take vrste dokumentov ni mogoče spreminjati. Med njimi je tudi predlog koalicijskih strank, naj Zavarovalnica Triglav ostane naložba strateškega pomena in se torej lastništvo države ne sme zmanjšati pod 50 odstotkov plus eno delnico.

Deli s prijatelji