ODLOČITEV

Državljanska lista izstopila iz koalicije

Objavljeno 23. januar 2013 19.38 | Posodobljeno 23. januar 2013 20.23 | Piše: A. K.

Odločitev DL je bila pričakovana.

LJUBLJANA – Gregor Virant je na seji sveta Državljanske liste potrdil, da izstopajo iz koalicije. »Svet DL je sprejel sklep, da z današnjim dnem izstopa iz koalicije,« je dejal in ob tem povedal, da oni ne povzročajo politične krize. Ta naj bi nastala zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije. Virant je še povedal, da je izstop DL prvi korak k reševanju politične krize. To pomeni, da ima Janševa koalicija v parlamentu 41 glasov brez poslancev manjšin.

»Ne gre za radikalne poteze, gre za potezo, ki je pravilna in edina mogoča,« je povedal Virant in dodal, da je Janša edini krivec za rušenje koalicije. »Veliko stvari je povedal v zadnjih dneh razen teh, ki bi jih moral, in sicer, da odstopa s položaja,« je še dodal.  

Odstopili vsi trije

Ob izstopu DL iz koalicije s funkcij odstopata minister za finance Janez Šušteršič ter minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, je ob seji sveta stranke pojasnil predsednik DL Gregor Virant, ki od ponedeljka prav tako ne bo več predsednik državnega zbora, ministra pa bosta opravljala tekoče posle do imenovanja novega ministra ali dokler premier za njuni področji ne bo pooblastil katerega od ostalih ministrov.

Na vprašanje, ali so po njegovem mnenju bolj verjetne predčasne volitve ali prehodna vlada, je Virant odgovoril, da so za DL prioriteta predčasne volitve. »Mislimo, da so se okoliščine v Sloveniji s poročilom Komisije za preprečevanje korupcije toliko spremenile, da bi morali imeti državljani možnost, pravico, da na novo izbirajo,« je poudaril.

Do zdaj vedno enotni

DL je sklical sejo sveta, ker se premier Janez Janša ni odzval na njihov ultimat, naj odstopi s funkcije ali vloži zaupnico v državni zbor. Minister Janez Šušterič ob prihodu ni dajal izjav, minister Senko Pličanič pa je med drugim dejal, da odstopne izjave nima pripravljene.

Da bo stranka kmalu v opoziciji, pa je ob prihodu na sejo sveta dejala poslanka DL Katarina Hočevar. Tudi predsednica sveta Saša Markovič je dejala, da je to pričakovati, in na vprašanje, ali so v stranki enotni, odgovorila: »Do zdaj smo vedno bili enotni.«

Janša se bo odzval v četrtek

Premier Janez Janša je pred svetom DL povedal, da bo svoje stališče predstavil v četrtek, če »bodo nekateri sprejeli iracionalne odločitve«. Janša je ob tem dejal, da kljub nekaterim ultimatom, izrečenim v javnosti, ne on kot predsednik vlade ne SDS nista dobila od DL nobenega dopisa, predloga ali uradnega sporočila.

Niti DL ali njen predsednik Gregor Virant po besedah Janše nista čutila potrebe po tem, da bi pred najavljanjem radikalnih potez opravila »vsaj eno minuto razgovora« s koalicijskimi partnerji in tudi z njim kot predsednikom vlade. Prav tako DL ni čutila potrebe, da bi se z Janšo pogovorila njena poslanska skupina. »Še nikoli se v tej državi ni zgodilo, da bi neka stranka izstopala iz koalicija brez tega, da bi bila vsaj pripravljena poslušati tudi drugo plat,« je povedal Janša.

Deli s prijatelji