ARBITRAŽA

Države Beneluksa prve sporočile: Smo na strani Slovenije

Objavljeno 04. julij 2017 18.02 | Posodobljeno 04. julij 2017 18.04 | Piše: M. U.

Evropska komisija je danes na rednem tedenskem kolegiju v Strasbourgu prvič razpravljala o arbitražni razsodbi o meji med Slovenijo in Hrvaško.

LUXEMBOURG – Predsedniki vlad Belgije, Nizozemske in Luksemburga so danes objavili skupno izjavo glede arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško, v kateri Ljubljano in Zagreb pozivajo k spoštovanju arbitražne odločitve. V izjavi, objavljeni na spletni strani luksemburške vlade, so poudarili tudi pomen vladavine prava.
 
Zato so predsedniki belgijske, nizozemske in luksemburške vlade, Charles Michel, Mark Rutte in Xavier Bettel, pozvali »obe strani k spoštovanju arbitražne odločitve v konstruktivnem duhu«.
 
Na sporočilo so se z zadovoljstvom že odzvali v vladajoči koaliciji, ki se je na današnjem srečanju pri premierju Miru Cerarju dotaknila tudi arbitraže.

V Evropskem parlamentu različna mnenja o arbitraži

Medtem je vodja skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber danes o arbitražni razsodbi o meji med Slovenijo in Hrvaško dejal, da morata državi najti pot in še naprej voditi dialog. Vodja evropskih liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt je Evropsko komisijo že v ponedeljek pozval, naj pomaga stranema uresničiti odločitev sodišča.

»V interesu Evropske komisije - ki je bila skupaj s Svetom pokroviteljica sporazuma o arbitraži, ki je Hrvaški odprla vrata v EU - je pomagati obema stranema uresničiti odločitev sodišča. To bi bil pomemben prispevek k dobrososedskim odnosom v regiji Zahodnega Balkana,« je v ponedeljek na svoji Facebook strani objavil Verhofstadt.

Evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi) je medtem danes Webru poslal pismo z odzivom na njegovo izjavo. Pohvalil je poziv k dialogu, vendar je opozoril, da se je z arbitražnim sporazumom odločitev o sporu glede meje prestavila na tretjega - arbitražno sodišče. Dodal je, da ni potrebe, da bi se različno interpretiralo odločitev sodišča, vendar je po njegovem mnenju potreben dialog glede implementacije odločitve.

Evropska komisija je danes na rednem tedenskem kolegiju v Strasbourgu prvič razpravljala o arbitražni razsodbi o meji med Slovenijo in Hrvaško. Po neuradnih indicih v minulih dneh je pričakovati zlasti poziv k dialogu.

 

Deli s prijatelji