TROŠARINE

Država želi podražiti alkohol

Objavljeno 12. marec 2012 19.24 | Posodobljeno 12. marec 2012 19.27 | Piše: Ma. F., STA

Novi zneski trošarin bi veljali od vključno 1. aprila letos.

Z zvišanjem trošarin bi se po oceni v državni proračun dodatno nateklo 9,3 milijona evrov letno.

LJUBLJANA – Ministrstvo za finance predlaga, da bi se s 1. aprilom trošarine na pivo, vmesne pijače in etilni alkohol zvišale za 10 odstotkov, je razvidno iz predloga uredbe, objavljenega na spletni strani ministrstva za finance. S tem bi se po oceni v proračun dodatno nateklo 9,3 milijona evrov letno.

Zvišanje trošarin na pivo, vmesne pijače in etilni alkohol

Po predlogu uredbe bi trošarina na pivo znašala 11 evrov za en odstotek prostorninske vsebnosti alkohola za en hektoliter piva, trošarina na vmesne pijače bi znašala 110 evrov za en hektoliter vmesnih pijač, trošarina na etilni alkohol pa 1100 evrov za 100 odstotkov prostorninske vsebnosti alkohola za en hektoliter etilnega alkohola.

Rok za pripombe do 23. marca

Kot izhaja iz predloga, za katerega je rok za pripombe do 23. marca, bi se z dvigom v državni proračun nateklo dodatnih 770.000 evrov mesečno oziroma 9,3 milijona evrov letno. Zvišanje trošarin in s tem drobnoprodajnih cen alkohola bi k inflaciji prispevalo 0,05 odstotne točke.

Obeta se tudi zvišanje trošarin na cigarete

Po zakonu o trošarinah lahko vlada z zakonom določene zneske trošarin na alkohol in alkoholne pijače zviša do polovice vrednosti. Nazadnje so se te trošarine zvišale 1. julija 2010.

S 1. aprilom letos je sicer skladno z zakonom o trošarinah predvideno novo zvišanje trošarin na cigarete, in sicer s sedanjih 83 evrov na 86 evrov za tisoč kosov. Naslednje povišanje teh trošarin je predvideno za letošnji 1. oktober, ko naj bi se zvišale na vsaj 90 evrov za tisoč kosov.

Deli s prijatelji