SKRIVALNICE

Država pomaga mariborski nadškofiji skrivati denar pred upniki

Objavljeno 18. februar 2013 21.22 | Posodobljeno 18. februar 2013 21.22 | Piše: S. J., STA

Namesto prek blokiranih računov nadškofija brez težav posluje prek računa ordinariata.

Je dr. Marjan Turnšek, ki vodi nadškofijo komaj nekaj mesecev, med zaslužnimi za »čudež«?

MARIBOR – Mariborska nadškofija kljub blokiranim računom že celo leto posluje s finančnim obvodom – prek transakcijskega računa svojega ordinariata. Kot je poročal Pop TV, ji pri takem načinu skrivanja denarja pred upniki, kot kažejo podatki aplikacije Supervizor, pomaga tudi država.

Ob tem je televizija spomnila na lansko izjavo apostolskega nuncija Juliusza Janusza. Ta je namreč, ko so za več milijonov evrov zadolženo mariborsko nadškofijo z zastavljenimi nepremičninami, tudi s cerkvijo, spraševali, kako jo bodo rešili, zagotovil, da bodo morda izgubili kaj nepremičnin, saj je jasno, da morajo plačati svoje dolgove.

Skrivanje denarja

Vendar na Pop TV razpolagajo z dokumentom, ki kaže, da je mogoča tudi druga pot – skrivanje denarja. Namesto prek blokiranih računov nadškofija brez težav posluje prek računa ordinariata, nekakšne pisarne nadškofije, za katero je skrila tudi del svojih nepremičnin. Državo so z dopisom prosili, naj ji prav ves denar nakazuje na račun ordinariata, in ta ji je ugodila.

Nadškofija namreč prejema iz državnega proračuna denar za socialno in zdravstveno zavarovanje duhovnikov. Prejema pa tudi najemnine od Teološke fakultete in Biotehniške šole Maribor za objekte, ki so sicer zastavljeni.

Denar preusmerili na račun ordinariata

Ko so upniki nadškofiji lani blokirali račune, s tem niso prišli do tega denarja, saj ga je nadškofija preusmerila na račun ordinariata, kamor je odšlo v dobrem letu že slab milijon proračunskega denarja.

Na ministrstvu za izobraževanje, ki nadškofiji nakaže največ denarja, so za omenjeno televizijo pojasnili, da »pri teh sredstvih ne gre za denar verski skupnosti, zato ga le iz tehničnih razlogov država nakazuje na en ali nekaj računov verske skupnosti in ne neposredno posameznikom«. A nadškofija na tem računu zbira tudi denar drugih, denimo od najemnin že davno zastavljenih objektov.

Ko so nadškofa Marjana Turnška vprašali, ali gre za namerno oškodovanje upnikov, so dobili pisni odgovor: »Nadškofijski ordinariat Maribor namenja finančna sredstva samo za zagotavljanje verske dejavnosti in nujno redno delovanje verske skupnosti,« je še poročal Pop TV.

Deli s prijatelji