DELAVNI UPOKOJENCI

Država podjetne upokojence udarila po žepu

Objavljeno 20. avgust 2014 20.45 | Posodobljeno 20. avgust 2014 20.45 | Piše: Ma. F.

Ministrica za delo je naklonjena predlogu OZS, da se uredi opravljanje podjetniške dejavnosti upokojencev, a hkrati poudarja, da je potreben temeljit razmislek.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Danes so se predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) sestali z ministrico za delo Anjo Kopač glede reševanja problematike opravljanja dejavnosti upokojenih samostojnih podjetnikov in glede neustreznega ravnanja Zavoda RS za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) glede vračanja prejetih pokojnin.

Konec letošnjega leta bodo morali upokojeni samostojni podjetniki zapreti svoja podjetja, če bodo želeli obdržati svoje prislužene pokojnine v celoti, takšno zakonsko ureditev pa v OZS ocenjujejo za neustrezno.

Potreben temeljit razmislek

Ministrica za delo je naklonjena predlogu OZS, da se uredi opravljanje podjetniške dejavnosti upokojencev, a hkrati poudarja, da je potreben temeljit razmislek. Po njenem mnenju je problematika obširna, zato želi širšo razpravo o tem sprožiti tudi na ESS, da se sliši še mnenje drugih socialnih partnerjev.

OZS: Vrsta pozitivnih učinkov

V OZS menijo, da bi imela sprostitev dela upokojencev ob sočasnem prejemanju polne pokojnine vrsto pozitivnih učinkov, hkrati pa bi pozitivno vplivala tudi na vzdržnost pokojninske blagajne. To ugotavljajo tudi tuje študije, zato vse več držav omogoča sočasni prejem polne pokojnine pri opravljanju neke dejavnosti. Ministrica razume stiske upokojencev, na katere opozarja OZS glede vračanja pokojnin, a hkrati se vprašuje, kako ločiti subjekte, ki so ta položaj zlorabili, in tiste, ki so zašli v tak položaj zaradi nevednosti ali neustrezne informiranosti.

V OZS se distancirajo od zlorab, toda številni upokojeni obrtniki so delali v dobri veri, da upoštevajo zakonodajo, pravijo v OZS. Tudi glede te problematike so se dogovorili za nadaljevanje pogovorov v prihodnje.

Deli s prijatelji