DOLGOVI

Država po umetniško
 ogoljufala gradbince

Objavljeno 12. december 2011 11.45 | Posodobljeno 12. december 2011 11.53 | Piše: Jadran Vatovec

Map Trade še čaka, kdaj mu bo država nakazala 466.311,04 evra.

LJUBLJANA – Kalvarije podizvajalcev, ki so že pred časom izpolnili svoj del obveznosti pri prenovi in dogradnji neorenesančnega poslopja SNS Opera in balet Ljubljana, a za to še vedno niso prejeli plačila, zagotovo ni mogoče šteti zgolj za mačji kašelj. Z akutnimi težavami neplačevanja podizvajalcev za opravljena dela pri različnih projektih, ki so jih jim oddala ministrstva ali druge državne ustanove (takšnih projektov je več kot 20), se že dlje ukvarja tudi GZS, ki zaman opozarja, da gre za očitne kršitve zakonodaje.

Na slovesnosti v prenovljeni ljubljanski operi se je šopirila politika

Prav primer prenove SNG Opera in Balet Ljubljana je skrajno pomenljiv. Čeprav se je konec tedna v prenovljeni ljubljanski operi zbrala tako rekoč vsa slovenska kulturno-politična smetana – častni pokrovitelj vnovičnega odprtja je bil predsednik republike dr. Danilo Türk, začasni minister za kulturo akademik dr. Boštjan Žekš pa je nagovoril udeležence slovesnosti –, tam ni bilo prostora za ponižane in razžaljene podizvajalce, ki jih je mačehovsko ogoljufala država. Da ne bi (s)kazili veličastnega umetniškega vtisa.

Ko je Katarina Velika leta 1787 potovala proti jugu (do Krima), naj bi Grigorij Potemkin všečno olepšal le fasade delno zgrajenih hiš in takšne kulise, tako imenovane Potemkinove vasi, naj bi potem ruska vladarica vsa prevzeta od daleč občudovala.

So navdušeni poslušalci odlomkov iz oper Gorenjski slavček, Carmen, Slovo od mladosti in Aida podobno pozabili na grehe nekulturne države, zaradi katerih se utapljajo nepoplačani podizvajalci prene ljubljanske operne hiše?

Kazensko ovadena nekdanja ministrica

Ministrstvo za kulturo se je oktobra lani neposredno zavezalo, da bodo slovenjebistriškemu podjetju Map Trade, ki ga vodi njegov lastnik in direktor Matjaž Pečovnik, za uspešno saniranje (izsušitev in ureditev) gradbene jame, ki jo je spet in spet zalivala podtalnica, izplačali 466.311,04 evra. Brez obresti. Lojze Unetič je bil oktobra 2010 v imenu ministrstva osebno navzoč pri podpisu pogodbe med SCT in Map Tradom, celo več, parafiral je vsako njeno stran posebej. Pozneje je Map Trade z ministrstvom sklenil še eno pogodbo, na podlagi katere je pozneje prejel plačilo. Za delo, ki ga je opravil po pogodbi iz oktobra 2010, pa mu do danes niso plačali, četudi je kazensko ovadil nekdanjo kulturno ministrico Majdo Širca, Unetiča in še nekatere odgovorne za eklatantno sprenevedanje.

Deli s prijatelji