PRITOŽBE

Država plačala zapornikom: od 1000 do 12.500 evrov

Objavljeno 15. maj 2015 16.34 | Posodobljeno 15. maj 2015 16.34 | Piše: T. L.

Zaporniki državo uspešno tožijo zaradi kršitev pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Postopki pa tečejo tudi pred slovenskimi sodišči, medtem ko je bilo za poravnave izplačanih dobrih 40.000 evrov.

LJUBLJANA – Sodno varstvo pravic zapornikov v Sloveniji je neučinkovito, ugotavlja Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP), ki je zaradi kršitev Sloveniji naložilo izplačilo prek 107.000 evrov odškodnin, poroča današnje Delo.

V zaporu imajo premalo prostora

Sodišče je namreč odločalo o pritožbah zapornikov zaradi pomanjkanja prostora. Razsodilo je, da je zapor Ljubljana prezaseden, saj imajo zaporniki na razpolago manj kot tri kvadratne metre osebnega prostora. Poleg tega lahko zunaj sob preživijo le dve uri na dan. Položaj zapornikov dodatno otežujejo visoke temperature v sobah. Zaradi tega je ESČP vsakemu pritožniku priznal odškodnino, ki jim jo je, kot povračilo za nastalo škodo, dolžna plačati država in doslej znaša skupno več kot 100.000 evrov. Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij (Ziks) namreč določa, da lahko obsojenec, ki meni, da je bil podvržen mučenju ali drugim oblikam nečloveškega ali ponižujočega ravnanja, zahteva sodno varstvo. 


Od 1000 do 12.500 evrov

Pregled višine odškodnin, ki jih je zaradi prenatrpanosti zapora Ljubljana od leta 2011 do decembra 2014 dosodil ESČP, kaže, da se te gibljejo med 1000 evrov (najnižja) pa do 12.500 evrov, kolikor znaša odškodnina, ki so jo dosodili posamezniku. 

Zaporniki z Doba zavrnjeni

Pritožbe 144 zapornikov, ki prestajajo kazen v zaporu Dob, pa je ESČP zavrnil kot neutemeljene. Pri presoji pogojev, v katerih prestajajo kazen, je sodišče kot odločilno upoštevalo okoliščino, da so sobe pritožnikov od jutra do večera odklenjene in se lahko zaporniki gibljejo po celotnem krilu zapora. Prav tako lahko zaporniki v zavodu delajo, se ukvarjajo z drugimi dejavnostmi in dve uri na dan preživijo na svežem zraku.

Poleg ukrepov za zmanjšanje zasedenosti v zaporu Ljubljana je ESČP Slovenijo tudi izrecno pozval k oblikovanju učinkovitega instrumenta, ki bi omogočal hiter odziv na pritožbe v zvezi z neustreznimi razmerami prestajanja kazni in bi zagotovil, da se po potrebi odredi premestitev obsojenca pod pogoji, ki so združljivi z evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Za poravnave do zdaj 41.653 evrov

V odprtih zadevah, ki jih je Sloveniji vročil ESČP in se nanašajo na primerljive pritožbe zaradi prestajanja kazni zapora oziroma pripora v Ljubljani, je državno pravobranilstvo s pritožniki leta 2013 začelo sklepati poravnave. Doslej jih je bilo sklenjenih pet, njihova skupna vrednost znaša 41.653 evrov.

Deset evrov na dan

Poleg tega tečejo postopki tudi pred domačimi sodišči. Do zdaj je pravnomočno zaključenih sedem zadev: šest s poravnavo, v eni pa je sodišče tožniku prisodilo odškodnino v višini 2290 evrov (10 evrov na dan). Skupna vrednost teh odškodnin je 26.800 evrov. Državno pravobranilstvo je v zadnjih treh letih prejelo še 56 takih zahtevkov, ki pa še niso rešeni.

Deli s prijatelji