ZA STARŠE

Država očete pošilja na porodniško vsaj za 30 dni

Objavljeno 01. julij 2013 18.35 | Posodobljeno 01. julij 2013 18.36 | Piše: STA, M. U.

Pripravljen je novi zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih.

Morda bodo pozabili, kaj ste jim govorili, a za vedno se jim bo vtisnilo v spomin, kako so se zaradi vas počutili, kakšna čustva ste jim vzbudili, staršem tega sveta o njihovih potomcih razlaga Carol Buchner.

LJUBLJANA – Na ministrstvu za delo so pripravili novi zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, s katerim želijo povečati enake možnosti moških in žensk na trgu dela s spodbujanjem očetov k večji uporabi starševskega dopusta. Predlog zakona je od danes v enomesečni javni razpravi, uveljavitev zakona pa je predvidena z letom 2014.

Predlog uvaja termina materinski in starševski dopust

Predlog zakona spreminja termine v trenutni ureditvi, in sicer namesto porodniškega dopusta uvaja termin materinski dopust, namesto posvojiteljskega dopusta in dopusta za nego in varstvo otroka pa uvaja termin starševski dopust. Materinski dopust v dolžini 105 dni lahko po predlogu zakona izkoristi samo mati, 260 dni starševskega dopusta pa si razdelita mati in oče po 130 dni, pri čemer je z nekaj izjemami 30 dni dopusta neprenosljivih in ga morata izkoristiti mati in oče. V. d. generalne direktorice direktorata za družino Ana Vodičar je ob tem opozorila na izjeme, ko v primeru prepovedi približevanja ali ugotovitve centra za socialno delo, da eden od staršev očitno zanemarja otroka, do neprenosljivosti 30 dni starševskega dopusta ne bo prišlo in bo lahko eden od staršev v celoti izkoristil 260 dni starševskega dopusta. Uporaba starševskega dopusta po besedah Vodičarjeve ne pomeni, da mora biti eden od staršev odsoten z dela neprekinjeno 30 dni, ampak se lahko partnerja dogovorita, kako bosta porazdelila odsotnost. Za očete so predvideli tudi bonusne dneve, in sicer bo v primeru uporabe več kot 60 dni starševskega dopusta družina dobila dodatnih 10 dni dopusta, v primeru več kot 90 dni starševskega dopusta pa dodatnih 15 dni dopusta.

Večja prožnost pri dogovoru o izrabi starševskega dopusta

Po njenih besedah s predlogom zakona uvajajo večjo prožnost pri dogovoru o izrabi starševskega dopusta, saj bo po novem mogoče dogovor spremeniti tudi v času uporabe starševskega dopusta. Starši bodo z vsebino dogovora zgolj seznanili delodajalca, ki mora to zakonsko pravico spoštovati. V predlogu zakona so tako zapisane prekrškovne določbe. Predlog zakona sicer ne predvideva več neplačanega očetovskega dopusta, izboljšuje pa 15 dni plačanega očetovskega dopusta. Na predlog očetov so v nekaterih primerih podaljšali možnost izrabe očetovskega dopusta do enega leta starosti otroka.

Deli s prijatelji