PRIČAKOVANO

Država nezadovoljna, zaradi regresa vojakov se bo pritožila

Objavljeno 05. oktober 2012 15.12 | Posodobljeno 05. oktober 2012 15.12 | Piše: D. P., STA

Sodišče je namreč razsodilo, da je država članom sindikata kršila pravico do regresa

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Generalna direktorica direktorata za javni sektor na ministrstvu za pravosodje in javno upravo (MPJU) Mojca Ramšak Pešec je danes na novinarski konferenci pojasnila, da bo država verjetno vložila pritožbo na sodbo delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, ki je odločilo, da mora država članom Sindikata vojakov Slovenije (SVS) izplačati razliko v regresu do 692 evrov bruto.

Kršen dogovor

Sodišče je namreč razsodilo, da je država članom sindikata kršila pravico do regresa za letni dopust za letošnje leto, s tem ko jim z aprilsko plačo ni izplačala regresa  692 evrov bruto. S tem je kršila dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012. Država je najprej izplačilo regresa odložila, nato pa ga je zakon za uravnoteženje javnih financ še zmanjšal, sicer različno po plačnih razredih.

Tudi obresti

Sodba še ni pravnomočna, trenutno teče pritožbeni postopek, je opozorila Ramšak Peščeva. Dodala je tudi, da sodba do pravnomočnosti ni izvršljiva. Sodišče je namreč odločilo, da mora država razliko med izplačanim regresom in 692 evri skupaj z obrestmi izplačati v mesecu dni po pravnomočnosti sodbe.

Generalna direktorica je še povedala, da so na MPJU seznanjeni tudi z odločitvijo v drugem podobnem postopku, ki ga je sodišče prekinilo do odločitve ustavnega sodišča o ustavnosti varčevalnega zakona.
 

Deli s prijatelji