VELJAVNOST DOKUMENTOV

Država misli namesto vas: domov bomo dobili opozorila

Objavljeno 01. junij 2013 00.15 | Posodobljeno 01. junij 2013 00.15 | Piše: A. L.

Maja je že bilo posredovano 18.598 obvestil o poteku osebnih izkaznic in 10.572 obvestil o poteku potnih listov.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Država bo od 1. junija 2013 dalje obveščala državljane o poteku veljavnosti njihovih osebnih dokumentov in jih tako spodbudila, da bodo vlogo za izdajo novega vložili pravočasno, s tem pa se bodo izognili morebitnim nevšečnostim pri prehodu državne meje ali pri identifikaciji, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Državna uprava bo tako manj obremenjena z zahtevki po nujnem postopku izdaje dokumentov in bo tako tudi lažje načrtovala delo uradnikov.

Skoraj 30.000 poslanih obvestil

Ministrstvo za notranje zadeve je že v maju 2013 začelo obveščati državljane o poteku veljavnosti potnih listov in osebnih izkaznic. Obveščanje bo potekalo mesečno (vsak drugi teden v mesecu), in sicer za vse potne liste in osebne izkaznice, katerih veljavnost bo potekla v naslednjem mesecu. Maja je že bilo posredovano 18.598 obvestil o poteku osebnih izkaznic in 10.572 obvestil o poteku potnih listov (ki se jim veljavnost izteče v juniju).

Tudi za prometno in vozniško, a upravna enota

S 1. junijem bo ministrstvo začelo obveščati državljane tudi o poteku veljavnosti vozniških in prometnih dovoljenj. Medtem ko bo obveščanje o vozniških dovoljenjih potekalo na podoben način, kot že poteka obveščanje o osebnih izkaznicah in potnih listih, pa bodo državljane o poteku veljavnosti prometnih dovoljenj obveščale upravne enote, in sicer 8. dan po datumu poteka veljavnosti prometnega dovoljenja. Tako se bodo državljani izognili plačilu kazni, državna uprava pa bo imela manj stroškov z izvajanjem prekrškovnih postopkov.

Državljan se prostovoljno odloča, ali bo po poteku starega dokumenta pridobil novega, saj osebna izkaznica in potni list nista obvezna dokumenta, res pa je, da mora imeti polnoletni državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji vsaj en veljaven identifikacijski dokument, opremljen s fotografijo, ki ga je izdal državni organ.

Deli s prijatelji