PROTEST

Država je v zrak izpustila dijaške štipendije

Objavljeno 21. februar 2012 17.20 | Posodobljeno 21. februar 2012 16.45 | Piše: M. U., STA

Dijaki preoblečeni v Don Kihote so pred parlamentom v zrak spuščali bele balone.

Don Kihoti pred parlamentom. Foto: Roman Šipič

LJUBLJANA – Pohod lačnih dijakov na parlament se je končal z dogovorom. Še pred sestankom s poslansko skupino SD pa so dijaki, oblečeni v Don Kihote, pred državnim zborom v zrak izpustili bele balone, »kot je država v zrak spustila njihove štipendije«, pravijo v Dijaški organizaciji Slovenije (DOS).

Poslanci in dijaki se bodo spet sestali po prvem marcu

Poslanci opozicijske SD in predstavniki Dijaške organizacije Slovenije so se dogovorili za sodelovanje pri iskanju rešitev za težave, ki jih je mladoletnim dijakom povzročil novi zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Namestnica vodje poslanske skupine SD Majda Potrata je dejala, da so se dogovorili, da se znova dobijo po 1. marcu. Do tedaj pa bodo dijaki zbrali natančne številčne podatke o tem, v kakšni meri so mladoletni dijaki prikrajšani zaradi novega zakona. V skladu z njim namreč niso več upravičeni do državne štipendije, pač pa starši dobijo zanje otroški dodatek.

»Želimo, da bi štipendijo dobivali vsi dijaki ne glede na starost.«

V čigav žep naj gredo otroški dodatki?

Predsednik DOS Mitja Lešnik pa je dejal, da bodo do 1. marca dobili podatke o tem, koliko je bilo »izgubljenih štipendij oz. koliko jih je šlo v mirovanje«. »Otroški dodatki gredo v roke staršev,« je opozoril. »Obstaja možnost, da gre otroški dodatek tudi v roke dijaka, a rad bi videl, koliko staršev nakaže ta denar otroku,« je še dejal.
 

Deli s prijatelji