IZJEME

Država je razveljavila moje delnice. Ali moram Dursu oddati napoved?

Objavljeno 08. januar 2014 16.47 | Posodobljeno 08. januar 2014 16.49 | Piše: A. L.

Razlastitev delničarjev se šteje kot posel, sklenjen pri vrednosti 0 evrov za delnico.

LJUBLJANA – Če so davčni zavezanci za leto 2013 dolžni vložiti napoved samo zaradi razveljavitve svojih delnic (NLB, NKBM, Abanke, Factor banke, Probanke) na podlagi odločbe Banke Slovenije in niso v letu 2013 opravili nobene druge obdavčljive odsvojitve kapitala, zaradi davčne ekonomičnosti in izognitve velike obremenitve davčnega organa s sprejemom in obdelavo davčnih napovedi ter izdajo odločb, ti zavezanci za leto 2013 niso dolžni vložiti napovedi. To so nam danes potrdili pri Davčni upravi RS (Durs).

Davek se ne bo odmeril

Pred dnevi so na spletni strani Dursa objavili, da se v primeru razlastitve delničarjev ti obravnavajo, kot da je bil posel z njihovimi delnicami sklenjen pri vrednosti 0 evrov. V tem primeru bi morali zavezanci oddati napoved, a je, kot smo zapisali zgoraj, ne bo treba. 

»V tem primeru bo šlo za množično vlaganje napovedi, kjer bo davčna osnova ob upoštevanju normiranih stroškov negativna (izguba) in od katere se davek ne bo odmeril,« so zapisali.

Za znižanje dobička ...

Za zavezance, ki pa želijo uveljavljati izgubo pri odmeri dohodnine od dobička iz kapitala, ki je posledica razveljavitve njihovih delnic na podlagi odločbe Banke Slovenije, in s tem zmanjšati pozitivno davčno osnovo od dobička iz kapitala, doseženo pri odsvojitvi drugih vrst kapitala, v napoved vključijo tudi odsvojitev razveljavljenih delnic, so še dodali.

Deli s prijatelji