PROTEST

»Država deli okoljevarstvena dovoljenja kot tople piškote«

Objavljeno 28. julij 2017 22.48 | Posodobljeno 28. julij 2017 22.48 | Piše: STA, Mo. S.

Zahtevajo, da se odgovorne v podjetju Ekosistemi kazensko preganja in kaznuje.

STRAŽA – Nasprotniki v nedavnem požaru uničene podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestuimage so na zborovanju, ki so ga danes pripravili v športnem parku Breza pri Straži, zahtevali ukinitev dejavnosti te družbe. Začeli so tudi zbiranje podpisov pod peticijo s svojimi zahtevami. 

Predstavnik civilne pobude Zalog - Loke Franc Plut je povedal, da po večletnem opozarjanju na po njihovem ekološko sporno dejavnost omenjenega podjetja in po nedavnem tragičnem požaru, ki bo strupene sledi pustil tako v okolju kot ljudeh, v peticiji zahtevajo, da se podjetju nemudoma odvzame okoljevarstveno dovoljenje, obrat v Zalogu pa naj ustavijo in strokovno sanirajo.

Po oceni organizatorjev se je zbralo približno 400 protestnikov.

Dalje zahtevajo, da se odgovorne v podjetju Ekosistemi kazensko preganja in kaznuje. Da organi pregona takoj začnejo preiskavo vseh pristojnih služb in odgovornih, ki v šestih letih iz neznanih vzrokov niso opravili svojega dela in so v neurejenem obratu dovolili, da se je zgodila katastrofa z daljnosežnimi posledicami. Zahtevajo tudi, da se občinski podrobni prostorski načrt za gospodarsko cono spremeni tako, da tam ne bodo več dovoljeni zbiranje, skladiščenje in predelovanje niti nenevarnih odpadkov.

Kritičen do države

Plut je sicer v svojem govoru poudaril, da bo požar v podružnici podjetja Ekosistemi še desetletja vplival na tamkajšnje okolje. Opozoril je, da »država deli okoljevarstvena dovoljenja kot tople piškote« in niti približno ne izvaja nadzora nad početjem podjetij, ki predelujejo odpadke. To pa je tudi vzrok, da so se po vseh požarih, do katerih je prišlo v zadnjem obdobju, dvignili, je pojasnil.

Ker imajo vsega dovolj, se bodo, če s svojimi pritožbami na državni ravni ne bodo naleteli na posluh države, pritožili na evropske ustanove, če bo treba, pa so pripravljeni vztrajati tudi deset let in več, je med drugim povedal Plut. Kot je napovedal, bodo sestavili pravniško ekipo, denar zanjo in za druge stroške bodo zbrali s prostovoljnimi prispevki.

Obljube

Zborovanje so skupaj s civilno pobudo pripravili še člani Regijskega društva ekološkega gibanja Ivančna Gorica, Kulturno-političnega društva Svoboda in straški odbor Združenja borcev za vrednote NOB. Pobudniki so v začetku tedna pisali predsedniku vlade Miru Cerarju, ki si je nato pogorišče v Zalogu tudi ogledal. Nanj so naslovili več zahtev, Cerar pa jim je ob obisku odgovoril, da z ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen razmišljata, kako bi v državi čim prej »izvedli nekakšno širšo revizijo okoljevarstvenih dovoljenj«.

Na izredni seji, na kateri bodo razpravljali o posledicah požara v Zalogu, se bodo prihodnji četrtek sešli tudi straški občinski svetniki.

Deli s prijatelji