VRAČILO

Država bo plačala Jankoviću

Objavljeno 22. november 2014 15.30 | Posodobljeno 21. november 2014 16.18 | Piše: Boštjan Celec

Ljubljanskemu županu s pomočjo ustavnih sodnikov vračajo globo iz Mercatorjevih časov.

Na sodišču je zmagal v nekaj minutah. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Pa se bo nekoliko popravil osebni proračun župana metropole Zorana Jankovića. Kdo ve, kaj mu pomeni toliko denarja, a običajni smrtnik bi zagotovo priredil veselico za vse sorodstvo, če bi mu z neba padla dva tisočaka in pol plus še nekaj fičnikov v obliki obresti.

Resnici na ljubo bo dobil Zoran Janković le vrnjen tisti denar, ki ga je moral pred leti (očitno kot odgovorna oseba Mercatorja) odšteti v obliki globe po zakonu o prekrških zaradi kršitev zakona o preprečevanju omejevanja konkurence. S podatkom o tem, kako je grešil, nam sicer v včerajšnjem postopku Fizična oseba Zoran Janković proti državi pred ljubljansko okrajno pravdno sodnico Alenko Kočevar Nosan niso hoteli postreči. Toda v isti zgodbi je 25.000 evrov globe plačal tudi Mercator, nedavni postopek Mercator proti Republiki Sloveniji na mestnem okrožnem sodišču pa je očitno pomagal tudi Jankoviću, da so morali odvetniki države, državni pravobranilci torej, tudi v njegovi tožbi priznati poraz.

Na priprošnjo okrožnega sodišča so namreč v tistem postopku na sceno stopili ustavni sodniki, da ocenijo ustavnost zakona o prekršku v delu, ki ureja odškodnine. Čeprav sta Mercator in Janković plačala, je bil pozneje na podlagi vložene zahteve za varstvo zakonitosti vrhovnega sodišča postopek ustavljen, saj je še pred odločanjem o zahtevi nastopilo absolutno zastaranje pregona. Vsebinsko odločanje tako sploh ni bilo več pomembno, zaradi zastaranja pa je Mercator pravobranilstvu poslal poziv za vračilo globe, tam pa so temu odločno nasprotovali.

Že ko so na okrožnem sodišču prejeli Mercatorjevo odškodninsko tožbo, so se znašli v dilemi, ali je zakon o prekrških v delu, ki govori o odškodninah, skladen z ustavo, če pa sploh ne govori o primerih zastaranja. Ustavni sodniki so nato odločili, da gre res za neskladje z ustavo, državnemu zboru naložili, da mora v enem letu popraviti zakon o prekrških, do takrat pa so vsi, ki jim je prekrškovni postopek pred dokončnim epilogom zastaral, a so globo že plačali, upravičeni do odškodnine, saj zanje velja domneva nedolžnosti.

Jasno je nato bilo, da bo Mercator na prvi sodni stopnji zmagal in da bo tudi postopek Janković proti državi le še formalnost. Res je bil, zaključen celo v nekaj kratkih minutah. Državni pravobranilki Aleksandri Kisovec ni preostalo drugega, kot da se strinja s sodnico, da bo izdala sodbo, s katero Jankoviću pripada dva tisoč evrov in zamudne obresti od 13. oktobra letos.

Da pa le s tem njegov klient ne bo najbolj zadovoljen, je bilo nato razumeti njegovega odvetnika Marka Majstorovića. »Upravičeno terja vračilo globe skupaj z obrestmi, saj bodo le na tak način odpravljene vse posledice neupravičeno plačane globe. Tožnik pač ne sme trpeti nobenih posledic, ker je plačal globo, za katero je odpadel temelj.« Odvetnik se namreč ne strinja s tem, da Jankoviću pripadajo obresti le od 13. oktobra letos, zato od sodišča zahteva, naj jih upošteva od 30. januarja 2010. Če bo uslišan, bo na županov transakcijski račun kapnilo še nekaj dodatnih kupčkov evrov. 

Deli s prijatelji