REŠEVANJE

Država bo do NKBM bolj »škrta« kot do NLB

Objavljeno 04. julij 2012 17.36 | Posodobljeno 04. julij 2012 16.58 | Piše: D. P., STA

Država bo NKBM priskočila na pomoč le v skrajni sili, gre zgolj za rezervni scenarij.

Šušteršič se je udeležil poslovnega zajtrka, ki ga je organizirala Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji – AmCham.

MARIBOR – Nova kreditna banka Maribor (NKBM) potrebuje dokapitalizacijo, zato je bil sprejet akcijski načrt, pri katerem gre v glavnem za prodajo nebančnih naložb in poskus pridobitve dodatnega kapitala prek finančnih trgov, medtem ko bo država pomagala le v skrajni sili, je po delovnem posvetu vlade ob obisku Maribora dejal finančni minister Janez Šušteršič.

Razpis v pripravi

Minister za finance je potrdil, da akcijski načrt govori tudi o odprodaji deleža NKBM v Zavarovalnici Maribor, banka pa po njegovih informacijah že pripravlja razpis. Izrazil je upanje, da bo mogoče doseči dobro ceno kot tudi pridobiti kupca, ki bo skrbel za nadaljnji razvoj zavarovalnice.

Država le v skrajni sili

Država pri zagotavljanju potrebnega svežega kapitala načeloma ne namerava sodelovati, to bi po Šušteršičevih besedah storili le v skrajni sili, kar so naredili tudi v primeru NLB. Vendar gre pri tem zgolj za rezervni scenarij, saj si tega niso želeli niti to ni tisto, kar so davkoplačevalcem obljubili, ko so dejali, da bodo denar porabljali za nujnejše stvari in dokapitalizacijo reševali drugače.

»Za zdaj smo pri NLB morali zagotoviti to prehodno rešitev, delamo pa vse, da bi to res ostala prehodna rešitev in da bi lahko denar iz banke spet vzeli. Tudi pri NKBM je naše sporočilo zelo jasno. Država bo reševala banko zgolj v skrajni sili, če bi bila ogrožena varnost depozitov ali stabilnost bančnega sistema, sicer pa tudi prek nadzornega sveta banki priporočamo, da išče zasebne rešitve za svojo dokapitalizacijo,« je dejal minister za finance.

Deli s prijatelji