DRUŽINA SREČNA

Držal je besedo, varno se vrača domov

Objavljeno 01. avgust 2017 13.45 | Posodobljeno 01. avgust 2017 13.45 | Piše: Tina Horvat

Davu Karničarju vzpon preprečile bolečine v hrbtu. Žena in otroci so ob odločitvi presrečni.

Ob odhodu z letališča 14. junija je obljubil, da bo pazil nase.

BALTORO – Junak Everesta Davo Karničar je držal besedo, ki jo je dal pred odhodom proti drugi gori sveta, proti K2, s katere je hotel smučati kot prvi zemljan. Ob svojem odhodu z letališča Jožeta Pučnika 14. junija je ekstremni alpinistični smučar namreč dejal, da bo pazil nase, da ne bo silil v nemogoče in da je njegov edini pravi cilj, da se vrne domov k ženi Petri, s katero imata štiri otroke.
 

Joj, a zdaj bo šel pa drugo leto, je ob novici o vrnitvi najprej pomislila Davova žena Petra

Prevelike skale je premikal

Žal se njegovi načrti niso uresničili, saj je imel veliko smolo in si je pri postavljanju baznega tabora poškodoval hrbet, kar je občutil pri smučanju s prvega višinskega tabora na višini skoraj 6000 metrov. 

»Malo prevelike skale sem premikal in zaradi bolečin v hrbtu potem nisem imel dobrega občutka pri smučanju. K2 je prezahtevna gora za improvizacijo, in čeprav je bila to moja velika želja, sem začutil, da je pravi čas, da se ji odpovem,« je povedal na videoposnetku na spletni strani ski-k2.24ur.com. Poleg tega je na višini okoli 7000 metrov tudi pas kopnega, ki se iz dneva v dan veča, zato z vrha ne bi mogel smučati neprekinjeno, kot si je želel.

Najbolj se seveda njegove odločitve veseli njegova družina. Tako nam je sin Izidor povedal, kako super da je, da se bo ata varno vrnil domov, žena Petra pa si vseeno ni čisto oddahnila: »Seveda sem bila prvi trenutek presrečna, da se je pametno odločil in da ni rinil z glavo skozi zid, a že trenutek pozneje sem pomislila, joj, a zdaj bo šel pa drugo leto!«
 

20. julija se Davo predvidoma vrača domov.

Zlobni jeziki so ob novici že natolcevali, da bi pač moral ob vsej drugi opremi s seboj vzeti tudi kozmodisk, a vsi drugi, ki se vsaj malo spoznajo na gore, so ob odločitvi Dava Karničarja zadovoljni in mu priznavajo, da je pravi zmagovalec, saj se le ti znajo obrniti v pravem trenutku.

Deli s prijatelji