ČRNA GRADNJA

Družini bodo rušili 
bremen prosto hišo

Objavljeno 05. september 2015 21.18 | Posodobljeno 05. september 2015 21.45 | Piše: Primož Škerl

Nataša Lojen je s partnerjem kupila dvojček z urejeno dokumentacijo.

DREŠINJA VAS – Ko je Nataša Lojen s partnerjem iskala hiško, v katero bi se lahko mlada družina z majhnima, zdaj že šoloobveznima otrokoma naselila in si ustvarila topel dom, si gotovo ni mislila, da bo nekaj let pozneje obupano tavala po balkonu v strahu, kdaj bodo pod oknom zabrneli bagerji in začeli rušiti objekt.

»Leta 2011 sva kupila hišo dvojček, vzela sva hipotekarni kredit za 30 let. Objekt sva zasledila v spletnem oglasu nepremičninske agencije. Agent nama je zatrdil, da ima hiša vse papirje, preverila sem v zemljiški knjigi in bila je bremen prosta. Nisem pričakovala težav, saj agencija ponuja pravno varstvo tako kupcu kakor prodajalcu, zato sva se z možem odločila za nakup. Naknadno sem pridobila še dokumentacijo iz leta 2010, ko je agencija urejala etažni elaborat hiše, v katero smo se vselili februarja 2012,« se spominja Nataša.

Dozidaval 
brez dovoljenj

Kupo-prodajna pogodba je bila sklenjena, kakor da je z objektom vse v najlepšem redu, v začetku letošnjega leta pa je na duri Lojenovih potrkala gradbena inšpektorica z anonimno prijavo ene od sosed, na njej pa je pisalo, da je velik del hiše zgrajen na črno. »Bila sem začudena, saj nas na kaj takega ob nakupu nihče ni opozoril. Inšpektorici sem dala vse, kar je zahtevala, tudi na geodetsko upravo sem šla in tam iz dokumentov o razdružitvi ugotovila, da je res premalo vpisane kvadrature. Manjkajo terasa, mansarda in prizidek, vsega skupaj je približno 110 kvadratov, kar je skoraj polovica hiše.« Inšpektorica je družino podučila, da bodo morali za črni del gradnje pridobiti ustrezno dokumentacijo, za kar bo potrebno soglasje sosede, to pa je – po prepričanju Nataše – dejansko nemogoče.

Z možem sta zatem pozvala agencijo k ureditvi razmer. Lojenova ne trdi, da v agenciji niso kooperativni, a zatrjujejo, da niso nič krivi. Inšpektorica je zaslišala prejšnjega lastnika hiše. Priznal je, da je leta 1988 dozidaval brez dovoljenj, toda družini vse skupaj ni nič pomagalo. V nabiralnik so prejeli odločbo o odstranitvi nezakonito zgrajenega dela objekta. »Če nam bodo podirali samo nelegalni del, se bo sesula celotna zgradba. Po odločbi bi nam podrli zgolj prizidek, za vse drugo smo zaenkrat dobili samo ustno opozorilo. Šla sem na žalsko občino in iskala papirje, gradbeno dokumentacijo, kar koli, s čimer bi lahko izpodbijala odločbo, pa mi je inšpektorica nato dejala, da ne morem ničesar dokazati in da ti dokumenti niso verodostojni. V zemljiški knjigi je zdaj plomba z označbo, da gre za črni objekt,« pripoveduje Lojenova.

Na mesec
 400 € kredita

Nataša še naprej redno poziva agencijo, naj vendar kaj ukrene, da ne bi družina, ki je hišo pošteno kupila, ostala sama z na pol podrto zgradbo. Ima občutek, da se je tako agencija kakor prejšnji lastnik zdaj že izogibajo. »Prizidek bi moral biti od sosednje meje oddaljen vsaj štiri metre, a to ne gre, saj je hiša dvojček in je grajeno na mejo. Napak na nepremičnini ni opazil nihče, niti banka, ki nama je dala hipotekarni kredit, kar naju vsak mesec stane 400 evrov. Vmes sem bila tudi brez zaposlitve, iskala sem priložnostna dela, da smo lahko normalno živeli, k sreči sem nedavno dobila službo v Inposu.«

V nastalem pat položaju sta s partnerjem že tako obupana, da razmišljata o najslabšem scenariju. Ne vesta več, kaj jima je še storiti, saj ju čaka še 26 let odplačevanja kredita, nazadnje pa ne bi imela ničesar. Nataša pokaže položnico o odmeri davka na nepremičnino. »Poglejte, državi plačujem davek za 227 kvadratnih metrov, torej tudi za tisto, kar je na črno zgrajeno in kar mi nameravajo rušiti.«

Občina Žalec bo pomagala

Občinske službe v Žalcu so v odgovoru na naša vprašanja dale vedeti, da ni vse tako črno, kakor je morda videti. »Trenutno je sicer v veljavi moratorij na rušitve vseh črnih gradenj, v katerih se prebiva, vendar pa bo treba omenjeni objekt legalizirati, za kar pa poudarjamo, da s prostorskega vidika ni ovir. To pomeni, da si mora investitor pridobiti ustrezno projektno dokumentacijo, plačati komunalni prispevek za novo pridobljene stanovanjske površine in podati vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja. Investitor sicer navaja, da ni mogoče pridobiti soglasja lastnika sosednjega objekta, vendar opozarjamo, da soglasje soseda v nekaterih primerih ni potrebno. Ker je omenjeni objekt dvojček in je prizidek zgrajen na parcelno mejo, soglasje lastnika ni nujno potrebno, saj že sama ustava v 67. členu določa, da morajo ljudje, ki živijo v neki krajevno povezani skupnosti, nujno trpeti tudi nekatere neprijetnosti, ki so potrebne za življenje v taki skupnosti. Občina je vedno pripravljena pomagati občanom pri iskanju rešitve. Ker je glavna težava pridobivanje soglasja od soseda, lahko prevzamemo neke vrste mediacijsko vlogo med strankama in ju poskušamo pripeljati do dogovora.«

Agencija ni opravila dela

Za pravno razlago smo se obrnili tudi na eno od celjskih odvetniških pisarn, specializirano na zemljiškoknjižna razmerja. Kot so nam dejali, gre bržčas za napako agencije, ki ni preverila dejanskega stanja, preden je prodala nepremičnino. Novi lastniki bodo morali vztrajati in od agencije zahtevati ureditev razmer, četudi po sodni poti. Če nam bodo podirali samo nelegalni del, se bo sesula celotna zgradba. Če nam bodo podirali samo nelegalni del, se bo sesula celotna zgradba. 

Deli s prijatelji