VARČEVANJE

Družinam žrtev vojn nižje rente?

Objavljeno 24. april 2012 18.51 | Posodobljeno 24. april 2012 18.51 | Piše: A. L.

Poslanca Hana zanima, ali bodo izgnanci na podlagi teh varčevalnih ukrepov izgubili še kakšno pridobljeno pravico, npr. rento, kot je navedeno v njihovem pismu, in v kakšni višini.

Matjaž Han, poslanec SD.

LJUBLJANA – »V Predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ je predviden poseg v posamezne pravice, ki jih prinašajo trije t. i. vojni zakoni: Zakon o vojnih veteranih, Zakon o vojnih invalidih in Zakon o žrtvah vojnega nasilja. V vseh treh zakonih se črta pravica do zdraviliškega in klimatskega zdravljenja ter revizija postopkov. Vojnim veteranom pa se pravice po zakonu o vojnih veteranih priznavajo od dopolnjenega 55. leta starosti. V oceni finančnih posledic za leto 2012, 2013 in 2014 so zajeti ukrepi vseh treh zakonov, ni pa razvidno, kako se to odraža po posameznih zakonih,« ugotavlja poslanec SD Matjaž Han.

Zaskrbljeni člani

Nekateri člani in članice Krajevnih organizacij Društva izgnancev Slovenije so v pismih izrazili zaskrbljenost zaradi napovedanih varčevalnih ukrepov, predvsem posega v pravice, ki so jih bili deležni po Zakonu o žrtvah vojnega nasilja, pravi Han in dodaja, da so razumeli, da bodo varčevalni ukrepi posegli tudi v njihove rente. »Glede na to, da so to državljani in državljanke, ki so občutili okupatorjevo nasilje na svoji koži, kasneje pa so z udarniškim in s prostovoljnim delom obnavljali domovino, smo jim dolžni pojasniti, zakaj je treba poseči tudi v te pridobljene pravice,« meni omenjeni poslanec.

Deli s prijatelji