INVESTIRALI NA TISOČE EVROV

Družina visoko izobraženih kmetov

Prašičerejska in poljedelska kmetija Meolic spada med najuspešnejše pri nas. Trditvi, če se ne boš šolal, boš delal na kmetiji, je že zdavnaj odklenkalo.
Fotografija: Timotej bo kmalu prevzel vodenje kmetije od očeta Danila. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Odpri galerijo
Timotej bo kmalu prevzel vodenje kmetije od očeta Danila. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

Ne le da se število kmetijskih gospodarstev vztrajno znižuje, enako je s številom rejnih živali, s tem pa samopreskrbo z mesom in mlekom; s to težavo se ubadajo tudi na skrajnem severovzhodu države.

Obstajajo pa tudi svetle točke: v Bakovcih pri Murski Soboti je ena izmed takšnih kmetija Meolic, ki razvija trajnostno prašičerejo in je daleč naokoli znana po pametnem poljedelstvu.

Ker v Sloveniji čedalje manj kmetij redi prašiče, mora država večina tega mesa uvoziti. A če bi imeli več kmetij, kakršna je kmetija Meolic, ne bi bilo tako.

Gre za kmetijo, kjer so pred približno četrt stoletja vzredili 500 prašičev na leto, leta 2019 že okoli 2000, predlani pa že kar 3100; od tega jih več sto prodajo tudi kot odojke. Ob tem je kmetija (treh generacij) Meolic za naše razmere tudi velik poljedelec, sploh pa je to ena najnaprednejših kmetij glede kmetijske mehanizacije.

Meoličevi (z leve): Klementina, Timotej, Renata, Danilo, Majda in Jože
Meoličevi (z leve): Klementina, Timotej, Renata, Danilo, Majda in Jože

Kot poudarja gospodar in lastnik kmetije Danilo Meolic, se pri njih vse začne z zemljo, »saj brez zemlje pač ne moreš biti uspešen kmet in razvijati kmetije, ki raste le, ko lahko povečuje svoje površine v obdelavi«. Njihova kmetija dosega takšno rast zavoljo novega in novega znanja, ki ga pridobivajo, dodatnih zemljišč in sodobne kmetijske mehanizacije, to so avtomatizirani hlevi in nenehne izboljšave pri vzreji.

Kmet Danilo kot inženir kmetijstva vodi poljedelski del kmetije, žena Renata pa je kot inženirka živinoreje glavna pri prašičih.

Kmetijo bosta slejkoprej predala sinu Timoteju, ki je že zdaj v veliko pomoč. Podobno jo je Danilo prevzel od svojega očeta Jožeta Meolica, zglednega kmetovalca.

Investirali na tisoče evrov

Na kmetiji Meolic na 250 hektarjih pridelujejo pšenico, koruzo in ječmen, v kolobarju pa še oljno ogrščico, ajdo in sojo. Namesto oranja so med prvimi vpeljali konzervirajočo obdelavo, s katero izboljšujejo rodovitnost tal. Hkrati imajo vse površine stalno pokrite z rastlinskimi ostanki tudi čez zimo. Medtem ko pri poljedelstvu s sodobno mehanizacijo in podatki optimizirajo pridelavo koruze in žita, pa pri vzreji vlagajo veliko sredstev tudi v dobrobit oziroma dobro počutje živali.

Na kmetiji Meolic na 250 hektarjih pridelujejo pšenico, koruzo in ječmen.
Na kmetiji Meolic na 250 hektarjih pridelujejo pšenico, koruzo in ječmen.

Njihove živali imajo v hlevu zato 20 odstotkov večjo talno površino od predpisane. Izboljšali so tudi umetno osemenjevanje in v treh letih povečali število pujskov (na plemensko svinjo) za 30 odstotkov. Imajo namreč 120 plemenskih svinj in povprečno skoraj 26 pujskov na svinjo na leto, kar je zelo dober rezultat. Da pa bi povečali končno težo pitancev na 125 kilogramov ter njihovo dobro počutje z več hlevske površine, so investirali več sto tisoč evrov v širitev hleva za pitance, na novo zgradili gnojno jamo, ob tem pa so kupili tudi kmetijsko mehanizacijo za zmanjšanje emisij amoniaka v ozračje oziroma injiciranje gnojevke v zemljo, uredili skladišče za krmo ter postavili 50-tonsko mostno tehtnico.

Za njihove prašiče je odlično poskrbljeno.
Za njihove prašiče je odlično poskrbljeno.

Danilo Meolic gre torej po stopinjah svojega očeta. Enako kot oče v preteklosti, ko je bil med drugim dva mandata predsednik murskosoboške območne enote Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), je imel vrsto pomembnih drugih funkcij v kmetijstvu in živilstvu na lokalni in državni ravni.

Sin Timotej je končal študij na mariborski fakulteti za kmetijstvo in bo mladi prevzemnik, v mozaik vsestranske uspešnosti kmetije pa so vpete tudi tri njihove ženske: mama Majda, žena Renata in hčerka Klementina, ki je študirala na isti fakulteti kot brat Timotej.

Tako sin kot hčerka sta šla torej po stopinjah očeta in mame, zavedajoč se, da si lahko uspešen kmet le, če si dovolj izobražen. Že zdavnaj je namreč odklenkalo trditvi, ki je šla nekako takole: če se ne boš šolal, boš delal na kmetiji. Danes je ravno obratno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije