TU JIM NISO POMAGALI

Družina Rutar se je s harmonikami preselila v Avstrijo

Objavljeno 11. december 2014 18.47 | Posodobljeno 11. december 2014 18.48 | Piše: A. K.

Harmonike Rutar, ki so jih 30 let izdelovali v Selu na Vipavskem, bodo odslej proizvajali v Avstriji.

Harmonike Rutar izdelujejo več kot 30 let.

LJUBLJANA – V podjetju Rutar, kjer izdelujejo harmonike, ki jih poznajo po vsem svetu, so se dolga leta brez uspeha borili s ponarejevalci, zato so se odločili za selitev v Avstrijo. Tam so jih sprejeli odprtih rok in jim zagotovili potrebno zaščito.

Aleks Rutar, ki vodi družinsko podjetje, je pojasnil, da so se na spletu pojavljali oglasi za njihove harmonike, ki niso bile izdelane v njihovem podjetju. Šlo je za na črno izdelane harmonike ali pa harmonike drugih blagovnih znamk, ki so se prodajale pod znamko Rutar, poroča siol.net.

Druge rešitve ni bilo

Ker jih Slovenija pred ponarejevalci ni mogla zaščititi, so jim na patentnem uradu že pred leti svetovali, naj podjetje preselijo v Avstrijo ali Nemčijo. Pred kratkim so ugotovili, da druge rešitve ni, zato so se preselili na avstrijsko Koroško v Žitaro vas oziroma Sittersdorf.

Rutar pravi, da je imel zaradi ponaredkov veliko težav z davčno upravo. Dodaja, da je vsaka njihova harmonika unikatna in izdelana po naročilu. Cene se gibljejo od 3800 evrov naprej, ponaredki pa so se prodajali po istih ali celo višjih cenah.

Odlično so jih sprejeli

»Žalostno je, da smo morali zapustiti Slovenijo. V Avstriji so nas odlično sprejeli. Tudi občina bo živela z našim podjetjem. Imeli smo odprtje, kamor so prišli vsi, ki kaj pomenijo na Koroškem, in tudi ljudje iz Slovenije. Marsikdo je ob tem komentiral, da v Sloveniji na takšen dogodek ne bi prišel nihče,« je še povedal Rutar. 

Deli s prijatelji