NEPREMIČNINE

Družina Janković ima na Krku hotel Delfin

Objavljeno 11. marec 2013 09.42 | Posodobljeno 11. marec 2013 09.42 | Piše: Irena Divković Milanović

Hotel vknjižen na zagrebško družbo E-gradnje v lasti Damjana Jankovića in Electe.

Zoran Janković.

OMIŠALJ –  Hrvaški zemljiški register skriva eno od večjih skrivnosti družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Gre za do zdaj neznano imetje, ki je vknjiženo na zagrebško družbo E-gradnje. V njej je direktor županov sin Damjan, ki je tudi petodstotni lastnik, medtem ko ima 95-odstotni delež Electa, ljubljanska firma Jankovićevih sinov.

Hotel s tremi zvezdicami

Po zbranih podatkih je Jankovićev sin prek te družbe investiral v nakup hotela Delfin v Omišlju na otoku Krk. Hotel je bil kupljen 2005, obnavljala ga je Electa. Ima tri zvezdice in je na odlični lokaciji v prvi vrsti zraven morja ter ima veliko parkirišče. Delfin je sredi vikend naselja Stran, v katerem je med lastniki več Slovencev kot Hrvatov. V sodnem registru je zapisano, da je temeljni kapital E-gradenj 12,162.735 kun (1,57 milijona evrov). Po podatkih finančnih poročil pa zlahka izračunamo, da je skupno premoženje Jankovićevih v E-gradnjah znatno večje: vrednost zemljišča in gradbenega objekta je ocenjena na skoraj 17 milijonov kun. Družba E-gradnje je imela 2011 na računu v banki in v lastni blagajni okrog dva milijona evrov, njena aktiva je bila več kot 29 milijonov kun. Zanimivo pa je, da je podjetje vsa leta od 2005 prijavljalo izgubo, tako da mu ni bilo treba plačevati davkov. Leta 2011 je tako prikazala 1,1 milijona kun izgube.

Hotel Delfin so E-gradnje dale v najem podjetju 4 V Commerce, katerega direktor je Vinko Bačić iz Omišlja. Letna najemnina je 264.000 kun, iz finančnega poročila pa je razvidno, da je podjetje dalo 200.000 evrov posojila povezani slovenski družbi, kar je raziskovala tudi protikorupcijska komisija.

550.000 evrov dal sinovoma

Ni pa znano, zakaj je zagrebška družba Šted Invest Željka Udovičića, brata bivšega hrvaškega rokometaša Ivice, dala E-gradnji kratkoročni kredit v vrednosti 753.000 evrov. Ve se, da je Janković dobil 550.000 evrov, ki jih je dal sinovoma, 200.000 evrov pa je kar izpuhtelo.

Premoženje Jankovićevih na Krku: vrednost zemljišča in gradbenega objekta je ocenjena na skoraj 17 milijonov kun.

V finančnem poročilu E-gradenj je tudi navedeno, da je firma dala 100.000 kun posojila podjetju Potentia Danila Kovačiča, zapisano pa je še, da se Jankovićeva družba in podjetje nekdanjega Hitovega direktorja tožita. Za osvežitev spomina: Hitov največji kazino je zgradila prav Electa. Mediji so objavili, da je šlo dobrega pol milijona evrov Jankovićevim prav prek Potentie, a Kovačič je bil odločen: »Nič nimam s transferjem denarja iz Hrvaške v Slovenijo. Posojil, kompenzacij oziroma asignacij z Electo ali družino Janković enostavno ni!« Dejstvo pa je, da Potentia sodeluje z Electo vsaj od 2008., ko naj bi ji bila dolžna 685.000 evrov.

Preiskava vodila na Hrvaško

Znano je, da del preiskave poslov Zorana Jankovića in njegovih sinov Jureta in Damjana vodi tudi na Hrvaško. E-gradnje so nakazale 723.000 evrov Electi naložbe. Poznavalci pravijo, da je med gradnjo stadiona v Stožicah, ki ga je gradilo podjetje Grep, več milijonov odšlo tudi na Hrvaško. Policija sumi, da je šlo za povezave med ljubljansko občino, Grepom ter firmama Baza Dante in KLM naložbe, ki so skoraj v izključni lasti Jankovićevih.

Slovenci so lastniki dobrih dveh tretjin naselja

Med pregledom hrvaškega katastra smo prišli tudi do do zdaj neznanih podatkov. Jankovićevi so v omišaljskem katastru prek E-gradenj vpisani na dve vredni nepremičnini. Prva je že omenjeni hotel Delfin oziroma pet zgradb skupne površine 1303 m2 s 4599 m2 zemljišča, druga pa je zasebna hiša, velika 909 m2 in 1199 m2 zemljišča. Skupna katastrska površina v lasti E-gradenj na Krku znaša kar uglednih 8000 m2! Ker sta obe v prvi vrsti od morja, je njuna vrednost gotova večja od tiste, ki je zapisana v poslovni bilanci družbe. Letalski posnetek dokazuje, da je naselje le nekaj deset metrov od morja, da gre za en sam niz objektov v zalivu, naselje pa obdaja gost gozd. Slovenci so lastniki dobrih dveh tretjin naselja. Najbližji Jankovićevi sosedi z vikendi, bazenom in veliki parcelami so Ljubljančani Igor Papež, družina Bolko, Vera Gnidovec, Katarina Karničnik, Marija Horvat in Ivanka Modic. Blizu imajo vikende tudi Vesna in Dušan Čarman iz gostilne Pri Danilu v Retečah ter Robert Trobec iz gostilne Pri Poku na Brezovici. Nekateri Ljubljančani so vpisani kot solastniki: en vikend si delita Franc Oven in Peter Kurent, drugega Peter Cuderman in Boštjan Erjavec. V bližini so tudi Ljubljančanka Justina Rode in Olga Kezele Sodnik iz Pirana, Ljubljančan Ivan Gruden, celo lokalna trafopostaja je vpisana na Tovarno avtomobilov Maribor. Iz Maribora sta Milena Grasselli in Ivan Caf, iz Šentjurja pri Celju Emilija Zdolšek, lastniki omišaljskega jadranskega raja za oddih so še Barbara Kranjc ter Tomaž in Peter Dougan. V bližini so tri parcele z objekti, ki pripadajo mestu Zagreb. Če upoštevamo odlične odnose ljubljanskega župana z zagrebškim, ki je kompromitiran prav z gradbenimi aferami, ni izključeno, da se bodo E-gradnje Damjana Jankovića še razširile na sosednje parcele. Tako bi Jankovićevi lahko postali nepremičninski kralji slovenske vikend enklave na hrvaškem otoku Krk.

Deli s prijatelji