DRUŽINSKE VEZI

Družina Habič od Francije do Floride

Objavljeno 14. maj 2012 09.23 | Posodobljeno 14. maj 2012 09.23 | Piše: Irena Divković Milanović

Marjan in Sašo ribarita, Domen in Tamara plavata.

Tamara Guzelj vodi podjetje Partner Consulting (foto: S. N.).

LJUBLJANA – Domen Habič je direktor ljubljanskega podjetja KMAG, d. d., zastopstva Kia Slovenija. Po podatkih Sloexporta ima KMAG prihodek prek 43 milijonov evrov in 33,5 milijona celotnih sredstev. Že te številke zgovorno pričajo, da je trgovina z avtomobili v Sloveniji še kako donosna.

Spletna stran podjetja, poleg kampanje 7 let garancije, razkriva še, da so s Pipistrelom partnerji v projektu GreenLight WorldFlight. Habič z ženo Tamaro Guzelj v slovenski metropoli posluje tudi prek podjetja Partner Consulting, ki se ukvarja s splošnim in specializiranim kadrovskim poslovanjem in posredovanjem delavcem. Vodi ga Tamara, podjetje pa deluje na istem naslovu kakor KMAG. Habičeva žena je na svojem profilu na linkedinu navedla, da je prej delala za Si.mobil, za Finance pa je pred enajstimi leti povedala: »Podjetje, ki želi nadarjene zaposlene obdržati, mora ustvariti ravnotežje med denarnim nagrajevanjem in možnostjo dodatnega izobraževanja.« Če pogledamo njen profil na twitterju, odkrijemo dva naslova, enega v Ljubljani in enega v Orlandu: zakonca Habič-Guzelj sta namreč lastnika nepremičnine v bližini tega floridskega mesta, ki ga bomo v nadaljevanju podrobneje opisali.

Na Hrvaškem Habič od oktobra 2002 vodi KMAG Kia Motors Adria Group, zastopstvo teh korejskih avtomobilov. Bil je tudi direktor v Salonu avtomobilov, podjetju, ki ga je ustanovilo njegovo hrvaško zastopstvo KMAG. No, to podjetje je z osnovnim kapitalom osem milijonov kun pripojeno matičnemu. Sedež Habičevega poslovnega imperija je na zagrebškem Žitnjaku, na cesti, ki vodi na avtocesto Zagreb–Slavonski Brod, kjer je tudi velik Kijin prodajni salon. Ima tudi velik salon na zagrebški lokaciji Stupnik, družina Habič pa je najmočnejši regionalni zastopnik Kie, posluje tudi v BiH, Črni gori in na Kosovu. Za Srbijo je generalni zastopnik Kia Auto, d. o. o., ki je v stoodstotnem lastništvu Marjana Habiča, medtem ko je direktor Domen. Marjan je član nadzornega sveta v KMAG, omenjen pa je bil tudi v članku Financ v kontekstu tožbe podjetja Za Avto. Da je v posle vključen tudi tretji moški član družine Habič, Sašo, potrjuje dejstvo, da je v KMAG na enakem položaju kakor Marjan.

Ribe iz Jadrana, oceana

Brata sta tudi velika ljubitelja ribolova, reportaže pa redno objavljata na portalu Ribolov-Hrvatska.com. Ribarita tudi v Tihem oceanu, v kalifornijskem Cabo San Lucasu pa sta se družila s svetovnim prvakom v ribolovu, hrvaškim reprezentantom Kristijanom Kosmačinom - Kikijem. Habičeva rada lovita tudi v hrvaških teritorialnih vodah, sploh odkar je velika oceanska riba čudovitih barv, lampuga, začela slediti velikim ladjam v Jadransko morje; na eni od fotografij Sašo ponosno pozira s svojim plenom, mavričnim bojevnikom, kot imenujejo to lepotico globin.

Na naslovu Brookhaven Cour v golfskem raju Davenport imata zakonca Habič-Guzelj razkošno vilo z bazenom, veliko 250 kvadratnih metrov. Kupila sta jo oktobra 2008 in zanjo plačala 399.700 dolarjev, v kupoprodajni pogodbi pa sta vpisala ljubljanski naslov. Nepremičnina je bila zgrajena istega leta, ima štiri spalnice in štiri kopalnice. Stoji v elitni četrti, za katero so značilne elegantne vile in številna urejena jezera v bližini. Vila slovenskih zakoncev stoji v kompleksu Green at Providence, naselje pa oglašujejo s privlačnim geslom: Ko sanje postanejo resničnost. S spletne strani je še mogoče razbrati, da ponujajo predvsem domove za družine, soseske so namreč polne vodnih parkov in igrišč, da ne govorimo o Disneyjevem zabavišču, ki je oddaljeno le nekaj minut vožnje.

Sicer je ime Domna Habiča mogoče najti tudi na seznamu pilotov Davenporta. Njegov certifikat je veljaven do aprila 2016, uporablja pa ga od 2011., evropski avtomobilski trgovec tako v ZDA in verjetno tudi v Sloveniji pilotira ali v lastnem ali pa najetem letalu. Njegovo ime pa je ravno tako vpisano na seznam gostov apartmajev 18 ali 18b Le Paradis v francoskem Chamonixu; mimogrede, številka 18b naj bi bil po Habičevem mnenju najlepši, kot je svoje vtise glede na desetletne izkušnje opisal februarja 2011.

Družina Habič torej resnično zna tako služiti kot zapravljati denar: pozimi elitni Chamonix, sicer pa Florida. Marjan in Sašo ribarita po svetovnih morjih, Domen in Tamara pa se podita po francoskih belih strminah, plavata v floridskih valovih in z letalom osvajata ZDA in Evropo. Vsekakor želita zakonca uživati daleč od medijskih oči, kot kaže dejstvo, da Domen na naša vprašanja ni hotel odgovoriti.

Knjiga

V Slovenskih novicah objavljeni zapisi o premoženju slovenskih bogatašev bodo izšli v dopolnjeni izdaji knjige Kondo, kondo. Njena osnovna verzija, ki razgalja bogastvo eks jugoelite, je izšla julija 2011 na Hrvaškem.

Deli s prijatelji