ODKUP DELEŽA

Družbi FMR uspel odkup deleža Hidrie

Objavljeno 30. avgust 2016 14.17 | Posodobljeno 30. avgust 2016 16.19 | Piše: A. L., Mo. S.

Družba FMR Holding je od Gorenjske banke odkupila 314.736 delnic oziroma 38,66-odstotni delež v družbi FMR. Gre za delež, ki ga je prej obvladovala Hidria.

LJUBLJANA – Družba FMR Holding je od Gorenjske banke odkupila 38,66-odstotni delež (314.736 delnic) v družbi FMR, ki je največja posamična lastnica koncerna Kolektor. Ta delež je banka pridobila od družbe HDR Naložbe, ki je del skupine H & R, ta pa je v večinski lasti vodstva Hidrie.

Zgodba se je začela pred letom in pol, ko se je na njih obrnila Gorenjska banka (gre za zgodbo okoli Merfina in propadlega menedžerskega prevzema Merkurja), ali so pripravljeni kupiti delnice FMR. Izrazili so načelno pripravljenost in pogovori so se začeli. Posel se je dokončno sklenil pretekli teden, v petek so bile na FMR preknjižene delnice.

Na konferenci za novinarje sta spregovorila predsednik nadzornega sveta družbe FMR, d. d., in predsednik sosveta koncerna Kolektor Stojan Petrič ter Andrej Kren, predsednik uprave družbe FMR. 

Petrič je dejal, da je omenjeni politično podprti nakup v zadnjih osmih letih v njihovi dolini (tako Kolektor kot Hidria sta iz Idrije) povzročil veliko škodo.

Petrič: Kdo danes ščiti male delničarje?

»Z nakupom delnic FMR, d. d., in s prijateljskim posojilom družbi Merfin je vodstvo skupine H&R in s tem posledično tudi Hidrie povzročilo po moji oceni več kot 15 milijonov škode. S tem je oškodovalo delničarje H&R,« je uvodoma povedal Petrič. Kot pravi, bo zanimivo spremljati ukrepanje upravnega odbora H&R, saj bi morali zaradi svoje verodostojnosti ob taki škodi sprejeti korenite ukrepe. Kdo je član upravnega odbora, pa se ve, je dodal.

»Gospod Svetlik in ostali so na novinarskih konferencah vedno poudarjali, da ščitijo male delničarje v družbi FMR. Kdo danes ščiti male delničarje v H&R ter kje sta NPU in tožilstvo? Kje je NPU, ki je na podlagi ovadbe odvetniške pisarne Zidar Klemenčič pri meni doma in v koncernu Kolektor opravil preiskavo? Pri tem je treba povedati, da je gospa Zidar Klemenčič sorodnica bivše članice uprave Hidrie,« je nadaljeval.

Osebno sem zelo vesel, da se je po dolgem času rešila problematika lastništva koncerna Kolektor.

Pojasnil je, da je bil nakup družbe Kolektor Etra transparenten in do oškodovanja koncerna ni prišlo. Prav tako je jasno, da je Kolektor Etra danes močna družba, ki koncern postavlja na svetovni zemljevid izdelave transformatorjev. Upravičenost nakupa družbe potrjuje tudi privlačna ponudba nemškega podjetja. A Kolektor Etra bo kljub temu ostal v Sloveniji, je poudaril. »To je tista prednost, ki jo ima kapital, če je slovenski. To je tista prednost, ki jo ima industrijska politika v Sloveniji, ko gradi svojo industrijo na svojem znanju v podjetjih, na inštitutih in ustreznih fakultetah, ki podpirajo tovrstno industrijo,« je povedal.

Glede odnosa med Kolektorjem in Hidrio je Petrič dejal, da ob trenutnem stanju rasti in finančne sposobnosti obeh družb »ne bi bil presenečen nad prevzemno ponudbo Kolektorja za odkup bančnih terjatev do Hidrie. Čez nekaj let.«

Brez odgovorov KPK

FMR si je že pred leti prizadevali kupiti delež od Kada, a ta z njihovimi ponudbami ni bil zadovoljen. Na koncu je bilo vse prodano drugim, a tudi za manj denarja.

Kren je v zvezi s tem povedal, da so bili davkoplačevalci oškodovani za 450 tisoč evrov. Posel so prijavili KPK, ko jo je vodil Drago Kos, ta pa je o tem obvestil tudi policijo, tako pravi, o tem potem ni bilo slišati ničesar. Ko je KPK prevzel Goran Klemenčič, so dvakrat poizvedovali, kje je primer, a odgovorov niso dobili.

Prihodki

Skupina FMR je imela lani 37,5 milijona evrov prihodkov in nekaj več kot 11 milijona evrov dobička. Če govorimo le o družbi FMR, pa je ta imela 4,4 milijona evrov prihodkov in 2,35 milijona evrov dobička. Kolektor ima sicer v bankah okoli 70 milijonov evrov in bo besedah Petriča lahko prevzamejo katero koli podjetje. Tudi Hidrio.

Deli s prijatelji