ODLOČITEV SODIŠČA

Družba T-2 gre v stečaj

Objavljeno 11. avgust 2015 14.19 | Posodobljeno 11. avgust 2015 12.43 | Piše: STA, E. C.

Okrožno sodišče v Ljubljani je začelo stečajni postopek nad telekomunikacijsko družbo T-2 in za stečajno upraviteljico imenovalo Danico Čuk.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – 5. avgusta je višje sodišče ugodilo pritožbi upnikov družbe T-2 zoper sklep, s katerim je ljubljansko okrožno sodišče zavrnilo predlog za začetek stečajnega postopka. Odločitev je družbo presenetila, saj so še 23. junija 2015 prejeli sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani, da se predlog upnika DUTB v ponovljenem postopku zavrne.

Prek twitterja so sporočili, da bodo svojim naročnikom še naprej nemoteno zagotavljali storitve, zato za uporabnike storitev T-2 stečaj ne bo pomenil nikakršnih sprememb in na nadaljnje zagotavljanje storitev nima vpliva.

Predlog za stečaj podali že leta 2009

Zgodba okrog stečaja leta 2004 ustanovljenega telekomunikacijskega operaterja T-2 sega v leto 2009. Takrat so se zaradi dolgov družbe T-2 pojavili prvi predlogi upnikov za začetek stečaja operaterja. 

T-2 je nato sam konec leta 2010 predlagal postopek prisilne poravnave. V Telekomu Slovenije kot enem od upnikov se niso strinjali s postopkom prisilne poravnave in zso ato zahtevali stečaj, a je njihova zahteva leta 2011 padla v vodo. Telekom se je na to pritožil, a višje sodišče leta 2012 njihovi pritožbi ni ugodilo.

Leta 2014 je nato uvedbo stečaja družbe T-2 predlagala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je prevzela terjatve NLB in ki meni, da stečajni postopek omogoča enakopravno obravnavanje upnikov in boljše poplačilo, kot bi ga bili deležni sicer.

Okrožno sodišče v Ljubljani je tako septembra 2014 uvedlo stečaj družbe T-2, vendar pa je nato sledila pritožba dolžnika, po kateri je sodišče druge stopnje razveljavilo sklep prvostopenjskega sodišča in zadevo vrnilo v nov postopek.

V novem postopku je Okrožno sodišče v Ljubljani sprejelo sklep o zavrnitvi predloga za stečaj, na kar so se v vlogi upnic pritožile družbe DUTB, TCK in Banka Celje. Višje sodišče v Ljubljani je njihovi pritožbi ugodilo in na tej podlagi je Okrožno sodišče v Ljubljani danes objavilo začetek stečaja družbe T-2.

Deli s prijatelji