JAVNO PISMO

Društvo pisateljev: »Zahtevamo, da Pahor odstopi«

Objavljeno 12. marec 2014 12.50 | Posodobljeno 12. marec 2014 12.51 | Piše: A. L.

Prepričani so, da bi predsednik Borut Pahor lahko zavrnil imenovanje Štefaneca za predsednika KPK.

Predsednik države Borut Pahor je prijavljen v Šempetru pri Gorici. Hiša je stala pred dvema letoma 163.971 evrov, popravljena vrednost pa znaša 132.817 evra (–31.154).

LJUBLJANA – »Gospod Borut Pahor naj odstopi z mesta predsednika Republike Slovenije.« Tako je v zahtevi zapisalo 11 pesnikov in pisateljev, člani in članici Upravnega odbora Društva slovenskih pisateljev – Aleš Debeljak, Milan Jesih, Marko Kravos, Feri Lainšček, Vinko Möderndorfer, Tone Peršak, Draga Potočnjak, Ivo Svetina, Veno Taufer (predsednik), Janja Vidmar, Vlado Žabot.

Lahko bi odklonil

»Z vednostjo o strankarski okuženosti kandidata Borisa Štefaneca in z vednostjo, da s tem peha Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) v amoralno mlakužo sistemske koruptivnosti, je podpisal za državljanke in državljane škodljivo in nesprejemljivo, za predsednika republike pa škandalozno in nedostojno odločbo,« izpostavljajo. Prepričani so, da bi lahko zavrnil podpisati imenovanje.

Izgubil je kredibilnost

»S svojo sprenevedavo in neodgovorno odločitvijo je resno ogrozil delovanje državne inštitucije, ki je še uživala zaupanje vseh prebivalcev naše izropane, okradene, ogoljufane  republike. S podpisom imenovanja ni le državljankam in državljanom že vnaprej vsilil na podtikanja, klevetanja in nevarna sumničenja in dvome obsojeno KPK, s tem ni Borut Pahor zapravil le zaupanja velike večine državljank in državljanov, marveč je pahnil KPK v hudo nevarnost. Tako kot je s svojim klavrnim, nenačelnim podpisom sam Borut Pahor izgubil vso kredibilnost, naj bi tudi KPK izgubila vsakršno verodostojnost, načelnost in zaupanje. Tega ni mogoče rešiti drugače kot z odstopom. Gospod Borut Pahor naj pri priči odstopi in naj državljank in državljanov ne predstavlja več niti doma niti v svetu kot Predsednik Republike Slovenije,« so zapisali.

Deli s prijatelji