ZAPORNA KAZEN

Druščina tajkunov na Dobu vse večja

Objavljeno 12. julij 2014 09.05 | Posodobljeno 11. julij 2014 21.09 | Piše: Boštjan Celec

H Kordežu v arest se bosta priselila Bavčar in Šrot.

Boško Šrot in Igor Bavčar Foto: Blaž Samec/Delo

LJUBLJANA – »Normalno!« je ob vprašanju, ali se bo obramba z zahtevo za varstvo zakonitosti zatekla na vrhovno sodišče, vzkliknil zagovornik Boška Šrota, ljubljanski odvetnik dr. Blaž Kovačič Mlinar. Toda zdaj je že popolnoma jasno, da se bosta v nadaljevanju sodnih tajkunskih zgodb še dva poslovno propadla mogotca morala preseliti v zapor, saj se bodo z njuno zgodbo vrhovni sodniki ukvarjali, ko pride pač na vrsto, po pravilu pa so od njih precej hitrejši pozivi na prestajanja kazni.

Ljubljansko višje sodišče je potrdilo okrožno sodbo, s katero sta bila v zadevi Istrabenz obsojena Šrot in Igor Bavčar; prvi na pet let in 10 mesecev, drugi pa na sedem let zapora. Že zaradi tako visokih zapornih kazni ne moreta niti sanjariti o ugodnosti, da bi se smela že po kakem dnevu uvajalnega obdobja z Doba preseliti na odprti – nekateri mu pravijo penzionski – del zapora v Puščavo pri Mokronogu. Višina Šrotove in Bavčarjeve kazni daje slutiti, da se bosta smela kaj kmalu po zaprtju kvečjemu le preseliti na polodprti oddelek zapora (kjer ni mobilnikov in internetne povezave), tam pa ju bo pričakal eden od sotajkunov, Bine Kordež iz Merkurja, ki prestaja kazen šestinpolletnega zapora.

V zadevi Istrabenz so ljubljanski višji sodniki skoraj v celoti sledili ugotovitvam okrožnega. Grešili so leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Zaradi zlorab položaja in (ali) pranja denarja je pravnomočno obsojen tudi predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, in sicer na tri leta in devet mesecev zaporne kazni, njegovemu bratu Kristjanu, nekdanjemu Istrabenzovemu svetovalcu, pa je višja sodna inštanca za pol leta znižala kazen, za tri leta se bo moral preseliti za zapahe.

Trojici obsojencev – Bavčarju, Šrotu in Nastji Sušinskemu – so višji sodniki odpravili tudi za okrog 35.000 evrov denarnih kaznih, kar pa je prava kaplja v morje v primerjavi s tistim, kar bo moral, denimo, plačati Bavčar zaradi protipravno pridobljene premoženjske koristi; skoraj 21 milijonov evrov! Kristjan Sušinski bo moral vrniti 3,5 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Deli s prijatelji