GUVERNER

»Drugih možnosti kot popoln izbris podrejenih obveznosti ni bilo«

Objavljeno 16. februar 2015 22.23 | Posodobljeno 16. februar 2015 22.23 | Piše: STA, Ma. F.

Banka Slovenije je po Jazbečevih besedah tako le upoštevala veljavno zakonodajo, ki je bila sicer spremenjena tik pred izvedbo sanacije konec leta 2013.

Boštjan Jazbec.

LJUBLJANA – »Druge možnosti kot popoln izbris podrejenih obveznosti glede na veljavno zakonodajo Banka Slovenije pri ukrepih za banke ni imela,« je v pogovoru za Radio Slovenija dejal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. Ta je ponovil, da regulator bančnega sistema ni storil nobenih nepravilnosti, kot neutemeljene pa vidi tudi zgodbe o »žvižgaču«.

Jazbec je med drugim ponovil razloge za sanacijo in njen potek ter pri tem spomnil, da v primeru državne pomoči bankam od 1. avgusta 2013 veljajo prenovljena pravila o dodeljevanju državnih pomoči v bančnem sistemu v krizi. Ta je Slovenija v svojo zakonodajo prevedla prek sprememb zakona o bančništvu.

Pravila po Jazbečevih pojasnilih pravijo, da je treba v primeru državne pomoči opraviti oceno likvidacijske vrednosti. Ker je bila ta v primeru NLB, NKBM in Abanke večja od skupne vsote osnovnega podrejenega kapitala, druge možnosti kot popoln izbris podrejenih obveznosti ni bilo, je guverner odgovoril na vprašanje, zakaj se ni Banka Slovenije zatekla k predlogu o delnem izbrisu ali pretvorbi v kapital.

Le upoštevali veljavno zakonodajo?

Banka Slovenije je po Jazbečevih besedah tako le upoštevala veljavno zakonodajo, ki je bila sicer spremenjena tik pred izvedbo sanacije konec leta 2013.

V luči nekaterih pozivov k odstopu po nedavnih medijskih objavah o domnevnih nepravilnostih Banke Slovenije pri sanacij bank je Jazbec povedal, da ne vidi razloga za odstop, saj so zgolj izvrševali zakon, ki jim je naložil tako obliko sanacije.

O morebitnih dodatnih stroških ukrepov za krepitev stabilnosti bank v višini prek pol milijarde evrov, ki bi nastopili, če bi tožeči mali delničarji in lastniki podrejenih obveznosti uspeli z ustavno pritožbo in nato še s tožbami na drugih sodiščih, je ponovil le, da so zadeve na sodiščih, zato je treba počakati na njihovo odločitev. Vse ostalo bi bilo prejudiciranje.

O motivih za zadnje napade na Banko Slovenije je po njegovih besedah težko govoriti. Ponovil je le, da ta ni nikoli ponarejala dokumentov ali manipulirala s podatki, da bi povečala ugotovljeno kapitalsko luknjo.

Boštjan Jazbec za zdaj uživa podporo premierja Mira Cerarja, a bo moral odgovoriti še na kar precej vprašanj. »Nekatera dejstva še niso do konca razjasnjena,« je danes v Ljubljani dejal Cerar.

Cerar je Jazbeca povabil na sredino sejo vlade, da bo lahko tudi ministrski ekipi predstavil dejstva glede omenjene zadeve, odgovoril pa bo lahko tudi na njihova vprašanja. »Guverner ob vseh teh sumih in domnevah zaenkrat uživa moje zaupanja, bo pa moral odgovoriti na kar precej vprašanj, saj nekatera dejstva še niso do konca razjasnjena,« je v izjavi za medije po srečanju s člani Kluba slovenskih podjetnikov dejal premier.

 

Deli s prijatelji