RAZPIS

Drugi tir: vlada sklepa še ni sprejela, ji bo pa do drugega tedna uspelo

Objavljeno 18. februar 2015 23.00 | Posodobljeno 18. februar 2015 23.18 | Piše: P. Pa.

Minister pojasnjuje, da se bo projekt financiral z javno-zasebnim partnerstvom. Kdo bi stopil v takšno partnerstvo, pa še ni jasno.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Prihodnji teden se izteče rok za prijavo na razpis, na katerega bi se lahko Slovenija prijavila s projektom za drugi tir. Na današnji seji vlada še vedno ni sprejela dokončnih sklepov glede projekta, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič pa miri, da bodo sklepi sprejeti na dopisni seji po jutrišnjem sestanku s strokovnjaki iz Evropske komisije, ki naj bi vladi svetovali, kako naj se loti prijave na razpis.

Brez zagotovil

»Pripravljeni so bili predlogi sklepov, ki danes še niso bili dokončno sprejeti. Vlada se je seznanila, da je gradnja tira od Kopra do Madžarske nujna. Treba je posodobiti povezavo in zgraditi drugi tir,« je na novinarski konferenci dejal Gašperšič. Po predvidevanjih naj bi projekt stal 2 milijardi evrov, do 700 milijonov evrov bi lahko po oceni vlade dobili prav na razpisu, približno 1,35 milijarde pa je treba zagotoviti z lastno udeležbo. »Zato je bila sprejeta odločitev, da se bo ta projekt financiral z javno-zasebnim partnerstvom, v preostalem delu pa se bo zagotovila udeležba Republike Slovenije. Za javno-zasebno partnerstvo se bodo predlagali modeli, na podlagi katerih bo razpis,« je razložil.

Gašperšič je pojasnil, da se nameravajo prijaviti na dva razpisa. Na prvem, ki je rezerviran za Slovenijo, bi lahko za nadgradnjo železnice Poljčane–Maribor dobili 150 milijonov evrov. Na drugi razpis pa se bodo prijavili s projektom za drugi tir, kjer je mogoče dobiti od 30 do 40 odstotkov vrednosti projekta, če je ugotovljen čezmejni pomen, ki ga po mnenju vlade ta projekt ima.

Napovedal je, da imajo sestanek s strokovnjaki iz Evropske komisije, na katerem bodo proučili tehnologijo možnosti črpanja sredstev, na podlagi tega sestanka pa se bodo odločili, kako se bodo na razpis prijavili.

Gradnja že v prihodnjem letu?

»Projekt je pripravljen, letos se bodo pridobivala gradbena dovoljenja in investicijska dela. Gradbena dela bi bilo mogoče začeti že leta 2016,« je še dejal Gašperšič in napovedal, da bodo letos skušali pridobiti zasebnega partnerja, potem pa se bo videlo, koliko sredstev bodo lahko pridobili. Na vprašanje, ali je lahko vloga, ki ne predvideva natančne finančne konstrukcije, uspešna, odgovarja, da so tako prijavljene vloge v preteklosti že bile uspešne.

»Prepričan sem, da je bilo v preteklosti izraženega dovolj interesa resnih partnerjev, vlagateljev. To je treba narediti, nato pa bo potrebna odločitev, v kolikšnem delu bo vlada sodelovala s sredstvi iz proračuna.«

Gašperšič je optimističen in verjame, da bo vlada s projektom na razpisu uspešna in da so skrbi o tem, da ne bi bili uspešni, odveč. »Prepričan sem, da nam bo uspelo. Optimističen sem glede tega projekta. Če do tega ne pride, ne bi špekuliral o tem, ali je projekt pokopan.«

Deli s prijatelji