VOLITVE

Drugi krog volitev nas bo stal 2,7 milijona evrov

Objavljeno 12. november 2012 09.01 | Posodobljeno 12. november 2012 09.01 | Piše: T. L., STA
Ključne besede: volitve

Drugi krog predsedniških volitev bo predvidoma 2. decembra.

LJUBLJANA – Po nedeljskih predsedniških volitvah, na katerih sta se v drugi krog uvrstila Borut Pahor in Danilo Türk, bodo danes pri Državni volilni komisiji (DVK) v nedeljo oddanim glasovom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije. DVK bo najverjetneje že ta teden razpisal ponovni krog glasovanja na predsedniških volitvah, ki bo 2. decembra.

Katastrofalna udeležba

Kot kažejo delni neuradni podatki DVK in po preštetih 99,98 % glasovnic, sta se v drugi krog predsedniških volitev uvrstila kandidat SD Borut Pahor (40,01-odstotna podpora volivcev) in zdajšnji predsednik in neodvisni kandidat Danilo Türk (35,83). Gre za podatke, ki so jih na DVK obdelali do polnoči. 

Skupaj je bilo oddano 816.276 glasovnic, od tega jih je 805.683 veljavnih in 10.593 neveljavnih. Kot smo že poročali, je bila volilna udeležba katastrofalno nizka – doslej ugotovljena je 47,69-odstotna. Za primerjavo: leta 2007 je bila po podatkih DVK volilna udeležba 57,67-odstotna, leta 2002 72,07-odstotna, leta 1997 pa 68,29-odstotna. 

Glasovi iz tujine vrstnega reda ne bodo spremenile

Na končne izide volitev bo sicer treba počakati še dober teden, ko bodo prešteli tudi glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. Če bi bil izid glasovanja v prvem krogu zelo tesen in se še ne bi vedelo, kdo se bo uvrstil v drugi krog, bi DVK sicer počakal na izide glasovanja iz tujine, je pojasnil direktor službe DVK Dušan Vučko.

Izid glasovanja v tujini bodo na DVK ugotavljali 19. novembra po 13. uri. Na zadnjih predčasnih državnozborskih volitvah je na tujem volilo nekaj več kot 10.700 volilnih upravičencev in približno takšno število glasovnic pričakujejo tudi tokrat.

Glede na trenutno razliko v podpori med drugouvrščenim Danilom Türkom in tretjeuvrščenim Milanom Zverom pa te glasovnice vrstnega reda ne morejo več spremeniti.

Za predsedniški cirkus 6,5 milijona evrov

Stroški tokratnih predsedniških volitev bodo po oceni Vučka dosegli okoli 6,5 milijona evrov, od tega približno 3,8 milijona evrov za prvi in približno 2,7 milijona evrov za drugi krog volitev. Kot je poudaril direktor službe DVK, si pri njih sicer ves čas prizadevajo, da bi stroške čim bolj znižali. Stroški prvega kroga tokratnih volitev so bili tako za 400.000 evrov nižji kot na predčasnih državnozborskih volitvah.

Poudaril je, da so jim pri iskanju čim racionalnejših rešitev na pomoč priskočili tudi na ministrstvu za finance in na ministrstvu za obrambo. Prav tako so prihranili z bolj načrtovanimi naročili volilnih gradiv, pa tudi s trdimi pogajanji s pogodbenimi izvajalci, zaradi česar so pogodbe izpeljali ceneje kot v preteklih letih, je še povedal Vučko.

Deli s prijatelji