ČUDNO SOGLASJE

Drugi kiks ministra Mramorja: Vladi podtaknil neuresničljiv sklep

Objavljeno 05. oktober 2014 16.36 | Posodobljeno 28. november 2014 14.41 | Piše: K. K.

Vlada je v četrtek na svoji tretji seji sprejela sklep, ki ga ne bo mogla uresničiti.

Minister za finance Drušan Mramor je moral 30. septembra ponavljati prisego pred poslanci, v četrtek pa so na njegovem ministrstvu za vlado spisali sklep, ki ni uresničljiv.

LJUBLJANA – Čeprav je Dušan Mramor minister za finance že drugič – prvič je štiri leta na funkciji sedel v mandatu Antona Ropa, ki je trajal od 2002 do 2004 –, je po manj kot mesecu vladanja Mira Cerarja gotovo najbolj problematičen minister nove vlade. Profesor financ ima očitno težave s pravom. Najprej je 18. septembra, ko so prisegli vsi Cerarjevi ministri, pred poslanci narobe prisegel in je moral po odločitvi predsednika državnega zbora (DZ) Milana Brgleza 30. septembra prisego ponovitiimage.

V četrtek pa smo v sklepih tretjega zasedanja nove vlade opazili enega, ki nikakor ni uresničljiv. Na vladno omizje je prišel z Mramorjevega ministrstva, vlada pa ga nikakor ne more spoštovati, saj bi morali razpis, ki so ga napovedali, objaviti najpozneje 2. junija letos. Torej pred štirimi meseci.

Za kaj gre?

V četrtkovem vladnem gradivu se je znašel sklep, v katerem piše, da je vlada dala soglasje k zaposlitvi direktorja Sklada RS za nasledstvo. Posnetek tistega, kar je bilo v vladnem gradivu si lahko ogledate na desni.image

Iz sklepa izhaja, da je finančni minister vladi predlagal, da bo javni natečaj za izbiro direktorja Sklada RS za nasledstvo objavil najkasneje do 2. junija 2014, saj se je zavezal, da bo razpis objavil najmanj šest mesecev pred potekom mandata zdajšnji direktorici Metki Prevc, ki ji mandat poteče 2. decembra letos. Soglasje k sklepu pa so ministri podali 2. oktobra letos.

Na Mramorjevem ministrstvu smo preverili, ali je bil razpis morebiti že objavljen, pa nam je za odnose z javnostjo pristojni Peter Bajec pojasnil: »Ker je prejšnja vlada v obdobju, ko bi moral steči natečajni postopek opravljala le tekoče posle, je treba natečajni postopek izvesti v tem mandatu. Novi minister za finance dr. Dušan Mramor bo tako postopke izpeljal v najkrajšem možnem času.«

Kakor koli že, minister Mramor svojega sklepa ne bo mogel spoštovati. 

 

Deli s prijatelji