PREISKOVALCI NADIRALI STARCE

Druga plat: Radan je zdravnik z dušo, preiskovalci nadirali starce

Objavljeno 06. avgust 2015 16.17 | Posodobljeno 06. avgust 2015 16.24 | Piše: S. N.

Bolniki so umirali v težkih razmerah, Radan pa se je boril, da jih niso nameščali v sobo, namenjeno temu.

Ivan Radan.

LJUBLJANA – Afera Radan, ko naj bi zdravnik UKC pomagal pacientom pri umiranju, je pošteno razburila slovensko javnost. Kriminalisti so se lotili preiskav in zaslišanj, ta pa niso bila vsem pogodu.

Žrtev ali zločinec?

»Precej raziskovanja je odkrilo nove podrobnosti, ki še najbolj kažejo na to, da je medijsko že linčani in od kolegov obsojeni zdravnik Ivan Radan bolj žrtev kot pa storilec zločinov, ki mu jih očitajo,« piše revija Jana.

Pomagal ob smrti snahe in sina

Ena od bralk je povedala, ob tem je jokala, da ji je Radan pomagal v težkih razmerah, ko je bolehal njen mož. Vmes je zbolela tudi sama, zanju je skrbela hči. »Radan nam je bil na voljo noč in dan,« je jasna gospa, ki ji je Radan tudi ponoči svetoval, kaj naj stori. Po potrebi je prišel tudi na dom, napisal je kar nekaj receptov. Druga bralka, prek 80 let ima, je pri Radanu zdravila sina in snaho. Oba sta umirala, gospa je skrbela za otroke. V pogovoru je zatrdila, da ji brez tega zdravnika ne bi uspelo čez to preizkušnjo.

Avtorica članka opozori, da bralke in bralci o Radanu niso povedali nič slabega. Še več, zatrdili so, da je bil zdravnik z dušo. V njem so videli zadnjega, ki bi lahko kogar koli umoril.

Nadrli so jo

Svoje delo so opravili tudi preiskovalci, ki pa so bili v določenih situacijah ob poslušanju teh zgodb nekorektni. Eno od starejših gospa so celo nadrli, ker verjetno niso slišali, kar bi radi. Zanimalo jih je, kakšne recepte in koliko zdravil jim je predpisal Radan ter kako so jih prevzemali. Domnevali so, da se je z zdravili celo drogirala ali pa jih dajala Radanu.

Še vedno pa ni jasno, ali je Radan to počel iz morilske sle, saj bi potrebovali potrdilo in dokaz priče iz zdravniških vrst. Strokovnjaki lahko na osnovi izkušenj povedo, ali je šlo za ubijanje ali le lajšanje bolečin. Na mnogo vprašanj bi odgovorile obdukcije, a niso bile opravljene.

Sporne razmere

Radan je bil znan tudi po tem, da je opozarjal na slabe razmere na oddelku. Tudi na paliativno sobo, kjer naj bi bolniki umirali, a tam niso imeli niti respiratorja, ki bi jim olajšal dihanje. Bolniki so umirali v težkih razmerah, on pa se je boril, da jih niso nameščali v to sobo.

Deli s prijatelji