KORUPCIJA

Dremelj oškodoval Telekom za 10 milijonov evrov

Objavljeno 29. avgust 2012 15.49 | Posodobljeno 29. avgust 2012 16.09 | Piše: A. K.

Nekdanja uprava Telekoma Slovenije pod vodstvom Bojana Dremlja je pri prodaji in nakupu deležev v kosovski družbi Ipko.net in izdaji poroštva za obveznosti Najdi.si ravnala koruptivno.

Telekom Slovenije

LJUBLJANA – Komisija za preprečevanje korupcije je o konkretnem primeru ugotovila, da so Bojan Dremelj, Dušan Mitič, Željko Puljić, Filip Ogris Martič in Darja Senica kot člani uprave družbe Telekom Slovenije, d. d., pri sklenitvi poslov o nakupu in prodaji deležev v kosovski družbi Ipko.net ter pri izdaji poroštva za obveznosti Najdi.si kršili dolžno skrbnost vestnega in poštenega gospodarstvenika. S tem so posameznim fizičnim in pravnim osebam na škodo Telekoma omogočili premoženjsko korist v višini več kot 10 milijonov evrov.

Omenjena dejanja so bila izvedena v obdobju med 2007 in 2009.

Zaslužili več kot 13 milijonov

Telekom je namreč leta 2007 12,15-odstotni delež družbe Ipko.net prodal po ceni 4,353 milijona evrov, nato pa ga čez približno dve leti in pol ponovno odkupil za 17,8 milijona evrov. Glede na določbe pogodb, sklenjenih v tem poslu, je uprava Telekoma nasprotni strani zagotovila netvegano skoraj 319-odstotno skupno oziroma 77-odstotno povprečno letno donosnost.

»Telekomov posel povratnega odkupa je v prvi vrsti predvsem prikrit in vnaprej dogovorjen način podeljene koristi pravni in posredno tudi fizični osebi,« je na spletni strani zapisala komisija.

Deli s prijatelji