NEZADOVOLJSTVO OBČANOV

Drek zaliva kopalnice, občina pa kar čaka

Objavljeno 31. marec 2017 23.29 | Posodobljeno 31. marec 2017 23.29 | Piše: Aleksander Brudar

Korenine drevesa pri bivši tovarni Rog mašijo kanalizacijsko cev.

Ta del kanalizacijske cevi, ki se nadaljuje proti Rogu, je prečiščen. A kaj ko glavni vzrok težav še ni odpravljen. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – Česa takega, kar zadnja leta doživljajo stanovalci Trubarjeve ceste 74 v Ljubljani, vsekakor ne bi pričakovali v najlepšem mestu, kot prestolnico rad opiše njen župan Zoran Janković.

Korenine drevesa zaraščajo kanalizacijski jašek, zato odplake tečejo nazaj v kopalnice prebivalcev stare večstanovanjske hiše. Nazadnje se je to zgodilo pred dvema mesecema, in sicer v stanovanju 91-letne Anice Kverh. Kaj se je zgodilo, nam je podrobneje razložil njen sin Milan Kverh, ki ne ve, kaj naj še naredi. Težavo si namreč odgovorni med seboj podajajo kot vroč kostanj.

Kverh nam razloži, da so nekje pred 25 leti z območja tovarne Rog odšli še zadnji delavci. Velik industrijski objekt s pomožnimi stavbami je ostal zapuščen, dokler ga pred desetimi leti niso zasedli umetniki in aktivisti. V objekte, kaj šele v kanalizacijo, se ni prav veliko vlagalo in počasi so drevesa našla pot in ozelenila zapuščena dvorišča nekdanjih obratov. Zrasel je tudi zelo invaziven veliki pajesen, na katerega naletimo sredi ograjene zelene oaze blizu nekdanje stiskalnice za kolesa.

Z razdalje ni videti, da je pod drevesom, na katerem je pripet napis Ne trgaj gorskega cvetja in ob katerem poganjajo narcise, kanalizacija. Šele ko se približamo, vidimo, da je stvar resna: korenine so se razrasle po kanalizacijskem jašku in onemogočajo normalen pretok odplak. 
Pred dvema mesecema je kanalizacija zaradi drevesa po ceveh udarila nazaj v Aničino stanovanje. »Tam pri Rogu se zamaši in ne gre naprej,« nam na dvorišču pod materinim stanovanjem razloži Milan Kverh in doda, da so uslužbenci ljubljanskega javnega podjetja Vodovod-kanalizacija (Vo-Ka) takrat cevi s pomočjo pritiska prečistili, in sicer tako, da je umazanija udarila iz jaška pod omenjenim drevesom. 
»Ko je uslužbenec to videl, je rekel, da tu on nima več kaj,« se spominja sogovornik. Po čiščenju bodo stanovalci Trubarjeve 74 imeli mir (na ta kanalizacijski jašek so priklopljena tri stanovanja), a le dokler se cev ne bo spet zamašila. Edina trajna rešitev njihovih težav bi bila sanacija cevi in odstranitev drevesa, kar pa je očitno za občino prevelik zalogaj. 
Ko smo o težavi poizvedovali med rogovci, so nam pojasnili, da je bil zaradi neurejene kanalizacije pred tremi leti zamašen že tudi Rog. 
Poplavljeno območje so poimenovali jezero dreka. Da bi stvar sanirali, so zbrali nekaj denarja in naročili izvajalca, da je cevi prečistil. Odstranili so tudi eno izmed dreves, ki je mašilo jašek.

»Mi nimamo nobenega interesa preprečevati sanacije tega jaška,« smo slišali od rogovcev in še, da se v tem primeru Mestna občina Ljubljana (MOL) ves čas sklicuje na odredbo sodišča, ki jim po lanskem načrtovanem rušenju tamkajšnjih objektov prepoveduje vstop na območje nekdanje tovarne Rog z gradbeno mehanizacijo.

MOL: Žal nemočni

Čakanja na dobro voljo občine oziroma SPL, ki kot upravnik skrbi za hišno številko 74, ima Milan Kverh že vrh glave. »Ko je treba nekaj urediti, med seboj prelagajo zadeve. Ampak položnice moraš pa ves čas sproti plačevati,« benti.

Na SPL so nam odgovorili, da problematiko rešujejo aktivno in odgovorno glede na svojo pristojnost. Tako so se najprej obrnili na MOL, kjer pa so jih z odgovorom, da »skladno s sodno odločbo MOL kot lastnik nima vstopa na območje tovarne Rog«, napotili na začasne uporabnike tovarne Rog. Z njihovim predstavnikom so želeli zadevo večkrat urediti tudi telefonsko, »a smo žal nemočni«. 
Sredi februarja so vse skupaj prijavili pristojni inšpekcijski službi, ta pa je zaradi neodzivnosti urgirala šele 28. februarja. »Razen ustnega telefonskega pojasnila, da je gradbena inšpekcija zadevo predala stanovanjski inšpekciji, odziva ni. Kot upravnik lahko zgolj opozarjamo, informiramo in urgiramo ter po pooblastilu lastnika ali njegovega pooblaščenca naročimo izvedbo del (v tem primeru odstranitev problematičnega drevesa) ter o tem obveščamo pristojne službe,« še pravijo pri SPL.

Iz Mola pa so nam na kratko odgovorili, da do rešitve sodnega spora z začasnimi uporabniki Roga nimajo vstopa na območje nekdanje tovarne: »Z vidika MOL je nujnost investicije v območje tovarne Rog nujna in edina pot za normalno kakovost bivanja vseh, ki živijo na tem območju in v njegovi bližini.«

Deli s prijatelji